Antena 3 CNN Externe Armata ucraineană recunoaşte: ''mai multe'' dintre unităţile sale sunt încercuite la Debalţevo

Armata ucraineană recunoaşte: ''mai multe'' dintre unităţile sale sunt încercuite la Debalţevo

Armata ucraineană recunoaşte: ''mai multe'' dintre unităţile sale sunt încercuite la Debalţevo
18 Feb 2015   •   01:24

Armata ucraineană a recunoscut marţi pentru prima dată că mai multe dintre unităţile sale militare sunt încercuite în oraşul strategic Debalţevo, unde sunt în curs lupte cu rebelii proruşi, relatează AFP, preluată de AGERPRES.

''Luptele violente continuă. Mai multe dintre unităţile noastre au fost încercuite'', a declarat pentru un purtător de cuvânt militar, Anatoli Stelmah, în contextul în care separatiştii au declarat că au ocupat aproape în întregime acest nod feroviar strategic din estul Ucrainei.

''Mai mulţi soldaţi au fost luaţi prizonieri'', a adăugat el. La rândul său, Ministerul Apărării a recunoscut că militarii brigăzii 101 şi cei ai regimentului 8 au fost capturaţi de rebeli după ce au epuizat stocul de muniţie în lupte, fără a preciza totuşi nici numărul prizonierilor, nici data la care au fost capturaţi.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean a precizat că soldaţii brigăzii 101 au fost luaţi prizonieri luni, dar că nu dispune de informaţii despre militarii din regimentul 8.

Separatiştii revendică controlul a 80% din oraşul Debalţevo, în timp ce Kievul dă asigurări că numai ''o parte'' din oraş nu se află sub controlul său. ''În următoarele zile, poate chiar astăzi, Debalţevo va fi curăţat'' de către separatişti, afirmă responsabilul militar rebel Vladimir Kononov.

În timp ce accesul în oraş este blocat de lupte, jurnaliştii AFP au fost martorii unor lupte violente în apropiere de Ciurnuhin, un sat aflat la 4 km de Debalţevo. ''Luptele din ultimele zile pentru a cuceri Ciurnuhin şi a avansa spre Debalţevo au fost foarte sângeroase, inclusiv pentru noi'', a declarat un comandant separatist din regiune, în timp ce Kievul a anunţat că cel puţin zece militari au murit de la începutul armistiţiului.

Ucraina a acuzat marţi Rusia şi rebelii proruşi că distrug procesul de pace din estul Ucrainei prin ofensiva de la Debalţevo, în condiţiile în care de trei zile a intrat în vigoare un armistiţiu relativ respectat pe restul liniei frontului, notează AFP.



×
Subiecte în articol: armata ucraineană Rusia
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close