Antena 3 CNN Externe Băncile din Spania vor fi monitorizate de FMI, Comisia Europeană și BCE

Băncile din Spania vor fi monitorizate de FMI, Comisia Europeană și BCE

Băncile din Spania vor fi monitorizate de FMI, Comisia Europeană și BCE
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    11 Iun 2012   •   17:32

Specialişti ai Troicii Banca Centrală Europeană (BCE) - FMI - Comisia Europeană vor monitoriza ajutorul de până la 100 de miliarde de euro pentru Spania, a anunţat, luni, executivul comunitar, atenționând chiar că acordul ar putea fi mai dur decât a semnalat guvernul de la Madrid.

Declaraţiile venite din partea Spaniei şi Uniunii Europene au lăsat fără răspuns mai multe întrebări, inclusiv suma exactă de care va avea nevoie ţara şi modul în care vor fi puse la dispoziţie fondurile, informează Wall Street Journal.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, duminică, că acordul va include doar condiţii legate de sectorul bancar şi nu a făcut referire la monitorizarea externă a procesului de recapitalizare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Amadeu Altafaj a declarat că finanţarea pentru Spania va fi însoţită de "condiţii stricte" privind supravegherea reformei sectorului bancar spaniol. Potrivit lui Altafaj, condiţiile depind de îndeplinirea ţintelor macroeconomice asumate anterior de Spania.

În ultimele zile, Comisia şi-a exprimat susţinerea pentru relaxarea ţintelor pe care Spania trebuie să le îndeplinească în acest an, având în vedere situaţia economică delicată.

Planurile actuale vizează o reducere a deficitului bugetar la 5,3% anul acesta, de la 8,9% anul trecut, însă mulţi economişti consideră că obiectivul este imposibil, având în vedere că ţara se aşteaptă la o contracţie de 1,7% în acest an.

Dobânda pe care Spania o va plăti nu a fost încă decisă, se arată într-un comunicat al Trezoreriei Spaniei.

Trezoreria a precizat că acordul pentru sectorul bancar nu va influenţa planul de împrumut al statului pentru anul în curs. Spania trebuie să-şi menţină accesul la pieţele financiare pentru a evita o situaţie în care ar deveni necesară salvarea întregii economii, precum în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Până la 1 iunie, Trezoreria a împrumutat deja 56% din suma planificată în acest an, de 86 miliarde de euro.



×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close