Antena 3 CNN Externe Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, mutat la Westminster Hall | Ceremonia de adio a fost deschisă pentru public

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, mutat la Westminster Hall | Ceremonia de adio a fost deschisă pentru public

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a fost transportat, miercuri după-amiază, de la Buckingham Palace la Westminster Hall, unde va rămâne până luni, ziua în care va avea loc înmormântarea fostei suverane britanice.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, mutat la Westminster Hall | Ceremonia de adio a fost deschisă pentru public
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2022   •   16:25

Procesiunea de miercuri a început la ora locală 14:22 (16:22 în România).

Regele Charles al III-lea și fiii săi, prinții William și Harry, au mers în urma sicriului plasat pe un afet de tun.

Programul ceremoniei a prevăzut salve de tun în Hyde Park.

A fost tras clopotul din turnul Big Ben iar o gardă de onoare formată din trei ofițeri și alți 53 de militari din Marina regală, Infanterie și Aviație, precum și ansamblul muzical al Marinei Regale, au așteptat sosirea procesiunii în partea de est a Pieței Parlamentului.

Sicriul a ajuns la Westminster Hall în jurul orei 15 (ora 17 în România).

A urmat un scurt serviciu religios, în prezența membrilor familiei regale.

Accesul publicului la Westminster Hall, permis de miercuri seară

Porțile de la Westminster Hall au fost deschise în jurul orei locale 17 (ora 19 în România) pentru a permite publicului să îi prezinte omagiile Reginei Elisabeta a II-a.

Sicriul rămâne aici până în dimineața înmormântării, 19 septembrie, la ora 6.30, ora Londrei, urmând să fie dus apoi la Westminster Abbey, pentru înmormântare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Charles și William, în uniforme militare, Andrew și Harry, în civil

CNN notează că, pe traseul de la Buckingham Palace la Westminster Hall, regele a purtat uniforma de mareșal (Field Marshal) și bastonul de mareșal care i-a fost oferit de mama sa, regina, în anul 2012, când Charles a primit acest grad.

De asemenea, Charles a purtat Ordinul de Merit.

Prințul William a purtat, la rândul său, o uniformă Royal Air Force, precum și decorații și medaliile menite să marcheze Jubileurile de Aur, Diamant și Platină ale Reginei.

Prințul Andrew, privat de prerogativele regale în urma scandalului generat de legăturile sale cu miliardarul Jeffrey Epstein - acuzat de pedofilie și mort în închisoare - a purtat haine civile.

Nici Harry nu a fost îndreptățit să poarte haine militare ceremoniale, după ce a renunțat la atribuțiile în cadrul familiei regale.

Brățări galbene împărțite la coada celor care au venit să vadă procesiunea

Presa internațională consemnează că, într-o manieră tipic britanică, oamenii au început să se adune încă de la primele ore ale dimineții de miercuri pentru a urmări trecerea cortegiului.

Cu puțin timp înainte de ora locală 14, BBC nota că accesul oamenilor în porțiunea dintre Lambeth Bridge și Westminster Bridge a fost închis.

Coada se întinde până la Southwark Park, precizează sursa citată.

Oamenii de ordine au înmânat brățări galbene primilor 2.000 de persoane ce s-au așezat de-a lungul Albert Embankment, care mărginește porțiunea sudică a Tamisei.

Aceste brățări le vor permite posesorilor să vadă sicriul reginei la Westminster Hall, odată ce mulțimea se va pune în mișcare iar porțile se vor deschide pentru public.

Fiecare brățară are un număr unic de identificare. Cei care s-au așezat la rând în jurul orei 7 dimineața au primit numere de la 450.

În jurul orei 17:30, ora României, CNN relata că lungimea cozii formate din persoanele care doresc să ajungă la sicriu era de aproximativ 3 kilometri și jumătate.

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close