Cel mai bogat rus şi-a vândut acţiunile Apple şi Facebook pentru a investi în China

de A.M.P    |    18 Mar 2014   •   17:16
Cel mai bogat rus şi-a vândut acţiunile Apple şi Facebook pentru a investi în China

Miliardarul Alişer Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a vândut acţiuni pe care le deţinea la Apple şi Facebook pentru a se concentra pe sectorul IT din China, inclusiv Alibaba Group, şi posibil pe investiţii în Rusia, a declarat directorul unei companii a lui Usmanov, citat de Bloomberg.
   
"Companiile chineze reprezintă circa 70-80% din investiţiile noastre în IT în străinătate. Cea mai mare parte a investiţiilor sunt în Alibaba, JD.com şi alte companii cu potenţial ridicat", a spus Ivan Streşinski, şeful companiei care administrează Usmanov, USM Advisors.
   
Usmanov, în vârstă de 60 de ani, este cel mai bogat rus, cu o avere de 17,5 miliarde de dolari. Anul trecut, el a cumpărat o participaţie de 100 de milioane de dolari la Apple, pe care a vândut-o recent, a spus Streşinski.
   
"Sperăm ca investiţiile noastre în companii din China să genereze profituri similare sau chiar mai bune decât companiile din Statele Unite", a spus Streşinski. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei.
   
Valoarea estimată a Alibaba a crescut în februarie la 153 miliarde de dolari, după ce compania de comerţ electronic a raportat o creştere puternică  a vânzărilor.
   
Acţiunile Apple sunt în creştere cu 23% faţă de martie 2013, când Usmanov a anunţat pentru prima dată că a cumpărat titluri ale companiei americane, în timp ce faţă de începutul acestui an sunt în scădere cu 6%. Cotaţia Facebook a înregistrat un declin puternic după oferta publică iniţială din 2012, dar şi-a revenit ulterior, iar în ultimele 12 luni preţul a urcat de peste două ori.
   
Dacă bursa din Rusia scade din cauza crizei ucrainene, Usmanov ar putea cumpăra acţiuni la companii precum operatorul telecom MegaFon sau compania de internet Mail.Ru, unde are pachete majoritare.
   
Compania Metalloinvest, deţinută de Usmanov, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, ar putea reorienta exporturile către China şi alte ţări, dacă Europa va aplica sancţiuni care ar afecta afacerile din cauza crizei din Ucraina, a spus şeful companiei miliardarului rus.
   
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, marţi, un tratat pentru anexarea Crimeei la Rusia, dar a declarat că nu vrea scindarea Ucrainei.

Parteneri
x close