Antena 3 CNN Externe Centrala nucleară de la Cernobîl are din nou energie electrică. Pericolul de radiații a trecut

Centrala nucleară de la Cernobîl are din nou energie electrică. Pericolul de radiații a trecut

Ministerul rus al Energiei a anunţat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.

Centrala nucleară de la Cernobîl are din nou energie electrică. Pericolul de radiații a trecut
Sursa foto: hepta
de Silvia Preda    |    10 Mar 2022   •   17:23

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Însă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat că acest pericol nu este iminent, precizând că ''sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent''.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobîl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă.

Război în Ucraina | Negocierile între Rusia și Ucraina s-au încheiat: ”Nu plănuim să atacăm alte țări!” 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că nu crede că există riscurile unui război nuclear între Rusia şi NATO.

Ministrul rus de Externe susţine că tema riscurilor unui război atomic a fost adusă în discuţii doar de Occident. "Sigur că avem motive de îngrijorare când Occidentul, la fel ca Freud, revine permanent la această temă", a adăugat ministrul rus de Externe.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus plasarea în stare de alertă a forţelor ruse de disuasiune nucleară pe 27 februarie, argumentând că este vorba de o reacţie la declaraţii agresive ale unor lideri din ţări NATO.
 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close