Antena 3 CNN Externe Centrul Parisului s-a transformat în câmp de luptă. Protestatarii s-au luat la bătaie cu poliția în "Joia Neagră"

Centrul Parisului s-a transformat în câmp de luptă. Protestatarii s-au luat la bătaie cu poliția în "Joia Neagră"

Franța a fost paralizată de un protest masiv convocat de sindicate împotriva reformei pensiilor, susținută de președintele Emmanuel Macron.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2023   •   08:59

Aproximativ un milion de oameni au ieșit în stradă și au declanșat greve în Paris și în alte orașe.

"Joia Neagră" sau "Ziua Judecății" s-ar putea dovedi însă doar o repetiție pentru proteste și mai ample, care ar putea avea loc în weekend.

Oamenii sunt nemulțumiți de propunerea de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, din 2030. Președintele Macron spune că o astfel de măsură este vitală pentru salvarea sistemului de pensii.

Lucrătorii din cele mai diverse domenii ale economiei spun, la rândul lor, că le-a ajuns cuțitul la os, pentru că inflația tot mai mare devalorizează banii, prețurile cresc amețitor iar facturile sunt împovărătoare.

Citește și: Zeci de persoane arestate în Franța după ce "Joia Neagră" a scos un milion de oameni în stradă

În aceste condiții, creșterea vârstei de pensionare ar fi picătura care face paharul să se reverse.

Profesor francez: "Această reformă este o aberație"

"Această reformă este o aberație. La 64 de ani va fi dificil pentru oamenii cu locuri de muncă grele, iar pentru femeile cu cariere incomplete va fi complicat. Și la 64 de ani începi să ai probleme de sănătate. Am 68 de ani și sunt sănătos, dar am început să văd mai des medicii", declară Thierry Dessassis, un profesor pensionat.

La Paris, protestul a degenerat rapid iar manifestanții s-au luat la bătaie cu forțele de ordine și, în scurt timp, centrul capitalei franceze a devenit un adevărat câmp de luptă.

Sătui să scandeze flancați de jandarmi, manifestanții au aruncat cu bâte și pietre spre polițiștii în echipament anti-revoltă, au rupt gardurile de protecție și au aprins fumigene.

Scutierii au format un lanț uman și au intervenit cu bastoane și gaze lacrimogene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Joia Neagră" a paralizat transporturile și învățământul în Franța

Efect al grevelor care s-au suprapus cu protestul de joi, numeroase curse feroviare și aviatice au fost anulate, multe școli s-au închis, iar marile orașe au fost pur și simplu paralizate.

"Această mobilizare reflectă opoziția masivă - cred că aproape 80% dintre oameni sunt împotrivă, mai ales în rândul celor mai tineri. Deci, mobilizarea de acum reflectă opoziția cetățenilor acestei țări față de această reformă", spune Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT

Manifestațiile de joi au avut loc in principalele 8 centrale sindicale din Franța, fiind cea mai mare mobilizare din ultimii 13 ani. 

Pe lângă capitala Paris, au fost mitinguri și în orașele Toulouse, Marsilia, Nisa, Lyon, Strasbourg și Nantes. 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close