Antena 3 CNN Externe Certificatul verde a crescut miraculos dorința italienilor de a se vaccina. Creștere de 200% în unele localități a trendului de vaccinare

Certificatul verde a crescut miraculos dorința italienilor de a se vaccina. Creștere de 200% în unele localități a trendului de vaccinare

Începând de vineri, italienii au nevoie de un certificat verde care să ateste că s-au vaccinat ori testat, pentru a intra în cafenele, restaurante, cinematografe, muzee, piscine sau săli de fitness.

Certificatul verde a crescut miraculos dorința italienilor de a se vaccina. Creștere de 200% în unele localități a trendului de vaccinare
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    09 Aug 2021   •   18:08

Măsura, care vine după una similară, introdusă în Franța, a dus la o explozie a cererii de vaccinare anti-COVID și pe teritoriul Italiei.

Cei mai mulți italieni susțin certificatul de vaccinare introdus vineri în țară, iar ritmul campaniei de inoculare a crescut brusc în mai multe regiuni, după decizia luată de guvern. 

Totuși, nu toată Italia vede cu ochi buni mișcarea executivului. Proteste sunt în continuare, mai ales din partea opoziției de extremă-dreapta, dar și din partea unor voci din coaliția de guvernare.

Din septembrie, certificatul va fi cerut în Italia și pentru accesul în transportul public pe distanțe lungi, dar și pentru intrarea studenșilor în universități. 

Iar când școlile se redeschid, toți profesorii trebuie să aibă permisul sau riscă suspendarea fără plată. 

Cel puțin deocamdată, măsura coercitivă pare să aibă efectul dorit de autorități, întrucât zilele trecute, unele regiuni au anunțat o creștere a numărului de programări la vaccinare de 15% până la 200%, potrivit publicației Il Sole 24 Ore. 

Un sondaj al institutului Nando Pagnoncelli a arătat că majoritatea populației susține măsurile, doar un sfert dintre italieni spunând că sunt mai mult sau mai puțin împotrivă. 

Măsuri similare au declanșat ample proteste în Franța și au arătat diviziunile dintre statele americane. Unele dintre ele, precum New York, solicită certificatul de vaccinare, în vreme ce altele, cele aflate în special în Sud, se pronunță și împotriva măștii. 

Dar italienii, conform New York Times, au îmbrățișat în mare parte certificatul verde, nu doar la nivelul societății, dar și al clasei politice. 

În prezent, 54,7% din populația Italiei a fost complet vaccinată, iar cifra este în creștere accelerată.

Proteste, dar și vaccinări în creștere, simultan, în Franța

Populația Franței se află într-un punct de dezbinare foarte ridicat, care anulează dialogul cu acte de violență

În ciuda unei opoziții mai ferme și mai zgomotoase (decât cea din Italia), președintele francez Emmanuel Macron reușește să convingă lumea să se vaccineze în număr tot mai mare. 

Costurile politice ale acestei măsuri rămâne de văzut la scrutinul prezidențial de anul viitor, unde președintele Franței se va lupta pentru un nou mandat. 

Deocamdată, protestele față de permisul sanitar au intrat în al patrulea weekend consecutiv și au devenit foarte violente pe alocuri. 

Însă guvernul de la Paris a decis să meargă mai departe, iar Macron a insistat și și-a îndemnat compatrioții să se vaccineze. 

„Este vorba despre cetățenie. Libertatea există cu adevărat doar dacă libertatea tuturor este protejată. Nu valorează nimic dacă prin felul în care ne exercităm libertatea îi contaminăm pe frații noștri, pe vecini, pe prieteni, părinți. Atunci, libertatea devine iresponsabilitate”, a subliniat președintele într-un clip postat pe rețelele sociale, în cadrul unei campanii prin care a încercat să își susțină politica de vaccinare, văzută cu furie de protestatari. 

Agresivitatea protestelor i-a surprins pe unii experți francezi, printre aceștia fiind și sociologul Jean Viard, care a avertizat că manifestațiile pot deveni explozive: „Barierele sunt greu de conturat”.

În ciuda protestelor, măsurile promovate de Macron par să funcționeze, din punct de vedere sanitar. 

De când președintele a anunțat introducerea permisului sanitar, cel puțin șapte milioane de francezi și-au făcut prima doză de vaccin, ceea ce reprezintă un progres enorm. 

Prin comparație, România a reușit doar administrarea a 5 milioane de doze din iarnă și până acum. 

În prezent, 63,5% din populația de peste 12 ani a fost vaccinată cu prima doză cel puțin, iar trendul programărilor sugerează că până la finalul lunii, Franța va vaccina cu cel puțin o doză 50 de milioane de persoane. 

Sondajele arată, de asemenea, că 60-70% din populație susține permisul sanitar, deși jumătate dintre cei chestionați spun că îi înțeleg pe protestatari.

×
Subiecte în articol: Italia
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close