Antena 3 CNN Externe Cetăţenii Groenlandei au ales regimul de autonomie extinsă, în cadrul unui referendum

Cetăţenii Groenlandei au ales regimul de autonomie extinsă, în cadrul unui referendum

Cetăţenii Groenlandei au ales regimul de autonomie extinsă, în cadrul unui referendum
26 Noi 2008   •   17:52

În cadrul unui referendum organizat marţi, cetăţenii Groenlandei au ales, cu o majoritate zdrobitoare, statutul de autonomie extinsă, care deschide calea spre independenţa acestei insule aflate, de peste 300 de ani, sub hegemonie daneză, anunţă AFP.
75,5 la sută din voturi au fost în favoarea acestei decizii şi 23,5 la sută împotrivă, conform rezultatelor oficiale şi definitive ale referedumului organizat marţi. Au fost chemaţi să participe 39.000 de alegători din 80 de sate şi oraşe, în cadrul referendumului.
"Groenlanda a primit un mandat pentru a merge mai departe" pe drumul către independenţă, a declarat, pentru televiziunea groenlandeză, şeful Guvernului local Hans Enoksen, vizibil emoţionat.
În afară de dreptul la autodeterminare şi de recunoaştere ca popor în conformitate cu dreptul internaţional, regimul, negociat de Guvernul de la Nuuk cu Danemarca, acordă cetăţenilor Groenlandei dreptul la propriile resurse (petrol, gaz, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb).
De asemenea, limba groenlandeză devine oficială. Insula beneficia până în prezent, din 1979, de un statut de autonomie internă. Insula are o populaţie de 57.000 de locuitori, dintre care 50.000 de inuiţi şi 7.000 de danezi.
"A venit timpul să ne recăpătăm drepturile şi libertăţile furate strămoşilor noştri, un popor de vânători liberi şi mândri cărora li s-a colonizat teritoriul", a declarat fostul pescar, David Brandt, făcând referire la frustrările acumulate de generaţii întregi.
Unii dintre cetăţeni au deplâns însă acest nou regim. "Nu avem mijloacele financiare să ne asumăm responsabilităţile retrocedate de Danemarca. Este o iluzie să credem că resursele din subsol, încă ipotetice, vor fi fundamentul economiei noastre pentru a fi independenţi", a declarat preşedintele Partidului Democrat, Jens Frederiksen.
Potrivit estimărilor ştiinţifice realizate de institutele americane, insula are în apele sale importante rezerve de hidrocarburi, în special la Polul Nord, care alimentează ambiţiile ca pe fondul încălzirii climatice, din ultimii ani, să se faciliteze exploatările.
Teritoriul Groenlandei, care este acoperit în proporţie de 80 la sută de calota glaciară şi care deţine 10 la sută din rezervele de apă dulce ale planetei, este cel mai ameninţat de încălzirea climatică din Arctic.
Validarea referendumului nu va avea însă o influenţă asupra politicii externe şi de securitate a insulei, care rămâne de competenţa Danemarcei, nici asupra bazei americane din Thule, conform Guvernului de la Nuuk.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Groenlanda
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close