Antena 3 CNN Externe China a încurcat numărătoarea la bolnavii de coronavirus. Bilanţul "explodează" după schimbarea metodologiei de calcul

China a încurcat numărătoarea la bolnavii de coronavirus. Bilanţul "explodează" după schimbarea metodologiei de calcul

China a anunţat joi 15.000 de contaminări suplimentare cu noul tip de coronavirus, un salt record pe care specialiştii de la Beijing îl explică prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, ce a fost urmată de demiterea imediată a principalilor oficiali din Hubei, provincia considerată leagănul acestei epidemii, informează AFP.

China a încurcat numărătoarea la bolnavii de coronavirus. Bilanţul "explodează" după schimbarea metodologiei de calcul
Sursa foto: Foto: Hepta
de M.Z.    |    13 Feb 2020   •   10:26

Această cifră îngrijorătoare alimentează speculaţiile potrivit cărora gravitatea epidemiei de pneumonie virală provocată de Covid-19 ar fi putut să fie subestimată.

Comisia de sănătate din Hubei a anunţat joi 242 de noi decese în provincie. Aceasta este de departe cea mai mare creştere (a bilanţului victimelor) înregistrată în 24 de ore de când criza a debutat în decembrie în capitala provinciei chineze, oraşul Wuhan.

Aceste creşteri se datorează unei noi definiţii, mai largi, a cazurilor de infectare. De acum înainte, autorităţile locale vor contabiliza cazurile "diagnosticate clinic".

Noile cifre ridică bilanţul în China la aproape 60.000 de cazuri confirmate şi la cel puţin 1.355 de morţi.

Au început să cadă capete

Coincidenţă sau nu, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) din Hubei, Jiang Chaoliang, a fost demis din funcţie. Principalul oficial comunist din Wuhan, Ma Guoqiang, a fost de asemenea demis.

Demiterile au fost anticipate, întrucât nemulţumirea opiniei publice chineze era foarte mare. O mare parte dintre cetăţenii chinezi acuză de mai multe săptămâni autorităţile locale că au reacţionat cu întârziere în faţa primelor cazuri ale bolii.

Nemulţumirea populaţiei s-a apropiat de nivelul unei furii generalizate după decesul înregistrat vineri, la vârsta de 34 de ani, al lui Li Wenliang, unul dintre primii medici care au lansat un avertisment legat de apariţia acestei epidemii. Mustrat de Poliţia locală, care îl acuza că răspândeşte "zvonuri", medicul chinez a fost el însuşi infectat cu Covid-19

"Prea devreme"

Cifrele anunţate joi contrastează puternic cu cele din ziua precedentă: China anunţase cel mai mic număr de noi contaminări înregistrate în ultimele două săptămâni. Un renumit expert chinez a prezis chiar "un vârf" al epidemiei până la sfârşitul lunii februarie.

La Geneva, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), s-au declarat totuşi prudenţi. Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe sanitare, a declarat: "Cred că este astăzi mult prea vreme pentru a încerca să prezicem începutul, mijlocul şi sfârşitul acestei epidemii".

Pentru moment, 99,9% din decesele înregistrate pe plan mondial s-au produs în China. În afara acestei ţări, Covid-19 a provocat moartea unei singure persoane: un cetăţean chinez, care a decedat în Filipine.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: China coronavirus
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close