Antena 3 CNN Externe Un nou cutremur puternic în Turcia! Numărul victimelor crește dramatic

Un nou cutremur puternic în Turcia! Numărul victimelor crește dramatic

Un nou cutremur puternic a avut loc, în această dimineață, în Turcia, după tragedia de ieri în care mii de oameni și-au pierdut viața.

Un nou cutremur puternic în Turcia! Numărul victimelor crește dramatic
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    07 Feb 2023   •   08:29

În ziua de 7 Februarie 2023, la ora 05:13, ora locală a României, s-a produs în Centrul Turciei un cutremur semnificativ cu magnitudinea 5.3, la adâncimea de 10km, informează INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 51km V de Adiyaman, 69km E de Kahramanmaras, 75km N de Gaziantep, 91km SV de Malatya, 112km NV de Sanliurfa, 142km V de Siverek, 145km NE de Osmaniye, 171km N de Aleppo, 172km SV de Elazig, 189km V de Viransehir.

Mii de morți după cutremurele de ieri

Cele doua cutremure de ieri, din Turcia, aproape ca nu au mai lăsat piatră pe piatră. Mii de clădiri s-au năruit în câteva clipe în urma seismelor apocaliptice. 

După o zi de coșmar, a urmat o noapte și mai grea. Salvatorii au căutat non-stop supraviețuitori sub dărâmături. Numărul total al răniților din Turcia si Siria a trecut de 10.000. 

Citește și: Cutremur în Turcia şi Siria | Salvatori din zeci de ţări au muncit toată noaptea printre dărămături. Peste 4.400 decese şi 16.000 de răniţi. 8.000 de oameni salvaţi

Estimările sumbre arata că și bilanțul deceselor ar putea trece la final de acest număr. Supraviețuirii și-au petrecut noaptea în corturi, pe un frig cumplit. 

Operațiunile dramatice de salvare au continuat și în țara vecină Turciei. Echipele de salvare s-au mobilizat. Este încă o cursă contra cronometru, în care fiecare minut contează. 

Situația rămâne extrem de gravă în Turcia, acolo unde au fost localizate epicentrele cutremurelor. 

Președintele Erdogan a anunțat că NATO, UE și 45 de țări au oferit ajutor până acum. 

Numărul morților crește, în mod tragic, de la o oră la alta. Serviciul geologic din Statele Unite estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la 10.000.  Valoarea pagubelor nu poate fi estimată deocamdată. 

Citește și: Echipele de salvare din România au ajuns în Turcia şi au început să construiască baza de operaţiuni

Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter, potrivit geologilor, este cel mai puternic care a afectat Turcia în ultimii 100 de ani. Atât de puternic, încât vibrațiile au fost resimțite până în Groenlanda. Opt seisme cu magnitudine de șapte sau mai mare au avut loc în țară în ultimii 25 de ani. 

Și vin în continuare zile grele pentru poporul turc. Meteorologii au emis o avertizare de ninsori și frig extrem. Pe timp de noapte, temperaturile vor scădea la minus 10 grade Celsius. Deja, în Istanbul sute de zboruri au fost anulate. Vremea rea îngreunează operațiunile de salvare, iar cei rămași fără un acoperiș deasupra capului în urma cutremurului devastator riscă acum, să îndure frigul cumplit. 

×
Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close