Antena 3 CNN Externe Dezbatere privind REDUCEREA TAXELOR în Germania, după ani de disciplină fiscală

Dezbatere privind REDUCEREA TAXELOR în Germania, după ani de disciplină fiscală

Dezbatere privind REDUCEREA TAXELOR în Germania, după ani de disciplină fiscală
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
27 Apr 2014   •   15:31
În timp ce multe state europene caută încă modalităţi de reducere a deficitului bugetar, în Germania începe dezbaterea privind reducerea taxelor, pe fondul creşterii puternice a veniturilor la buget după ani de disciplină fiscală.
Veniturile din taxe au crescut în Germania, în luna martie, cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Wall Street Journal. 
În primul trimestru, veniturile la buget au urcat cu 3,7%, în timp ce economiştii anticipau o creştere de 3,3%.
Creşterea puternică a încasărilor din taxe a declanşat o dezbatere privind măsuri de reducere a poverii fiscale asupra populaţiei.
Peter Ramsauer, membru al alianţei politice care susţine guvernul cancelarului Angela Merkel şi preşedinte al comisiei pentru economie din parlament, a declarat pentru ziarul Bild că a venit vremea ca germanii să fie recompensaţi.
Economiştii s-au implicat în discuţie, apreciind că nivelul ridicat al taxelor şi contribuţiilor sociale este principalul motiv al ratelor anemice de creştere a consumului populaţiei, care se menţin în pofida creşterii economice şi şomajului scăzut.
"Dezbaterea a întârziat prea mult. Creşterea constantă a poverii fiscale în Germania este unul dintre factorii care determină evoluţia slabă a consumului", a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs, citat de WSJ.
În 2013, Germania s-a situat pe locul al doilea într-un top al poverii fiscale asupra muncii în rândul celor 34 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
În acelaşi timp, bugetul Germaniei este echilibrat începând din 2012, iar veniturile din taxe continuă să crească datorită şomajului redus, sprijinind planul guvernului de a reduce datoria publică la 65% din PIB până în 2018, faţă de 78,4% din PIB în prezent.
Parlamentarii care susţin scăderea taxelor consideră că una dintre variantele pentru rezolvarea problemei ar fi reducerea incidenţei cazurilor în care un angajat al cărui salariu creşte încet, cu o rată apropiată de inflaţie, trece într-o categorie superioară de venit şi este nevoit să suporte taxe mai ridicate şi să rămână astfel cu un venit net mai redus.
Guvernul anterior estima în 2012 că aceste cazuri aduc anual 3 miliarde euro în plus la buget. Principalele variante pentru acoperirea "găurii" lăstate de rezolvarea acestei probleme ar fi noi datorii, reducerea cheltuielilor publice sau creşterea taxelor pentru persoanele cu venituri foarte mari.
Totodată, Executivul a îndemnat recent la prudenţă, precizând că creşterea planificată a cheltuielilor sociale va preveni returnarea de bani către contribuabili în acest an sau în 2015.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close