Antena 3 CNN Externe Disidenţi chinezi şi ruşi, favoriţi ai Premiului Nobel pentru Pace

Disidenţi chinezi şi ruşi, favoriţi ai Premiului Nobel pentru Pace

Disidenţi chinezi şi ruşi, favoriţi ai Premiului Nobel pentru Pace
09 Oct 2008   •   11:58

Disidenţii chinezi şi ruşi Gao Zhisheng şi Hu Jia sunt favoriţi ai Premiului Nobel pentru Pace, ce va fi decernat, vineri, la Oslo, spune Stein Toennesson, directorul Institutului de studiere a păcii din Oslo (Prio), citat de AFP. Acest fapt riscă să genereze nemulţumiri în rândul autorităţilor din cele două ţări. "Comitetul Nobel este interesat probabil de China de mai mulţi ani, dar este posibil ca până acum să nu fi găsit candidaţi care să se impună şi poate că nu a vrut să afecteze pregătirea Jocurilor Olimpice", a declarat Toennesson.
"Jocurile Olimpice s-au încheiat cu succes (...) dar nu şi în privinţa drepturilor omului", a adăugat acesta.
Acordarea unui astfel de premiu lui Zhisheng, avocat autodidact, şi lui Hu Jia, militant pentru drepturile omului, la 10 ani de la dictincţia înmânată lui Dalai Lama, ar genera nemulţumiri la nivelul regimului chinez.
Printre alţi disidenţi menţionaţi se numără Wei Jingsheng şi Rebiya Kadeer, reprezentanta minorităţii musulmane uigure.
La fel de probabil este ca rspectivul premiu să fie decernat unui militant rus pentru drepturile omului, avocatei Lidia Iusupova, fostă reprezentantă a organizaţiei neguvernamentale Memorial. Aceasta a contribuit la dovedirea crimelor comise în teritoriul său de origine, Cecenia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close