Antena 3 CNN Externe Divergenţe, pe tema respectării drepturilor omului, între Putin şi Barroso

Divergenţe, pe tema respectării drepturilor omului, între Putin şi Barroso

Divergenţe, pe tema respectării drepturilor omului, între Putin şi Barroso
Sursa foto: Vladimir Putin Jose Manuel Barroso
07 Feb 2009   •   14:36

Vizita preşedintelui Comisiei Europene la Moscova a dat ocazia unui schimb de replici aprinse, pe tema drepturilor omului. José Manuel Barroso a exprimat îngrijorarea opiniei publice, faţă de situaţia din Rusia. Vladimir Putin a ripostat cerându-le europenilor să se preocupe mai întâi de problemele de la ei acasă.
Discuţiile preşedintelui Barroso cu gazdele sale, preşedintele Medvedev şi premierul Putin, au fost foarte amicale până s-a ajuns la subiectul delicat al drepturilor omului. ?Am avut o întâlnire foarte constructivă cu preşedintele Medvedev şi l-am informat că opinia publică din Uniunea Europeană este destul de îngrijorată de unele evenimente petrecute recent aici, în Rusia. Este vorba de asasinarea unor ziarişti şi activişti pentru drepturile omului?, a declarat Barroso
Barroso se referea la asasinarea unui avocat, specializat între altele în dosarele care fac referire la crimele de război din Cecenia, şi a unei tinere ziariste care încercase să se împotrivească ucigaşului.
Vizibil iritat, Putin i-a reamintit că şi ţările Uniunii Europene au probleme cu drepturile omului: ?Nu suntem încă mulţumiţi de felul cum sunt tratate problemele minorităţilor rusofone din statele baltice. Ştim de drepturile imigranţilor din statele europene şi cum sunt încălcate aceste drepturi. Ştim de problemele din sistemele de detenţie ale unor state democratice şi avem şi noi asemenea probleme. Credem că ar trebui să discutăm întregul spectru de probleme, şi din Rusia şi din Uniunea Europeană?.
Nu a fost singura divergenţă exprimată în convorbirile de la Moscova. Putin a chemat din nou Uniunea Europeană să aplice "precedentul Kosovo" şi la republicile separatiste din Georgia, recunoscute, deocamdată, doar de Rusia. Opiniile au coincis doar în privinţa recentei crize a gazelor: ambele părţi promit să facă totul pentru ca asemenea crize să nu se mai repete.
Antena 3

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close