Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron își menţine poziţia privind autonomia strategică a UE-SUA. "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal"

Emmanuel Macron își menţine poziţia privind autonomia strategică a UE-SUA. "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal"

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, miercuri, poziția sa referitoare la autonomia strategică a Uniunii Europene. În contextul polemicilor legate de statutul Taiwanului și relația cu Statele Unite, el a argumentat că parteneriatul nu presupune a fi vasal.

Emmanuel Macron își menţine poziţia privind autonomia strategică a UE-SUA. "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal"
Sursa foto: Hepta I Abaca Press / AA/ABACA
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2023   •   22:13

În contextul polemicilor legate de statutul Taiwanului și relația cu Statele Unite, Macron a argumentat că parteneriatul nu presupune a fi vasal.

"A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri", a declarat Emmanuel Macron.

"Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica "O singură Chină" şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei declarase anterior, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului.

Citește șiCe i-a spus Xi Jinping lui Emmanuel Macron la Beijing despre războiul din Ucraina

"Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", afirmase Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico.

Emmanuel Macron a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".

"Preşedintele Republicii îşi asumă în totalitate afirmaţiile", a declarat miercuri un oficial de la Paris, sub protecţia anonimatului.

În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene.

"Trebuie să ne configurăm direcţia prin alegerea interlocutorilor. Trebuie să încercăm să fim mai degrabă decidenţi, decât să ni se impună reguli".

În cursul pandemiei, "am înţeles că eram dependenţi de un număr mare de medicamente şi de numeroase alte lucruri.

Trebuie să reducem această dependenţă, pentru a ne consolida identitatea şi suveranitatea", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Institutul Nexus din Haga.

Macron a cerut acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington.

"Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele.

În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni", a insistat Macron.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close