Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat încetarea focului în estul Ucrainei | Președintele ucrainean cere "încetarea imediată a focului"

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat încetarea focului în estul Ucrainei | Președintele ucrainean cere "încetarea imediată a focului"

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit duminică la telefon timp de aproximativ o oră și 45 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat încetarea focului în estul Ucrainei | Președintele ucrainean cere "încetarea imediată a focului"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Feb 2022   •   15:26

Potrivit presei franceze, dialogul celor doi s-a încheiat în jurul orei locale 13 (ora 14 în România).

BMFTV, care citează Palatul Elysee, a precizat că Macron și Putin au convenit să încerce să obțină o încetare a focului în estul Ucrainei.

Potrivit Reuters, miniștrii de externe rus și francez vor discuta zilele următoare despre organizarea unui summit pe probleme de securitate în Europa.

În cadrul discuției, Putin a estimat că “provocările ucrainene” se află la originea escaladărilor din estul acestei țări.

Potrivit Kremlinului, liderul rus a mai cerut în discuția cu omologul său francez ca NATO și Statele Unite "să ia în serios" revendicările Rusiei privind securitatea, în contextul crizei actuale dintre Moscova și Occident.

În timpul convorbirii celor doi lideri, Belarus a confirmat că armata rusă va rămâne pe teritoriul acestei republici ex-sovietice, “în contextul creșterii tensiunilor” între Rusia și Ucraina.

Presa internațională amintește că Putin a promis, cu ocazia vizitei lui Macron la Moscova, pe 8 februarie, că trupele ruse se vor retrage din Belarus după încheierea, pe 20 februarie, a exercițiilor militare comune.

După discuția cu liderul rus, Emmanuel Macron a vorbit timp de 30 de minute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ulterior convorbirii cu Macron, Zelenski a cerut o încetare imediată a focului în estul țării și s-a declarat în favoarea discuțiilor de pace cu Grupul Trilateral de Contact (Ucraina, Rusia, OSCE).

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Vladimir Putin
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close