Explozie la un depozit de muniții din Ucraina. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

23 Mar 2017   •   10:10
Explozie la un depozit de muniții din Ucraina. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate în urma exploziei puternice, urmată de un incendiu, produse în noaptea de miercuri spre joi la depozitul de muniţii de lângă oraşul Balakleia - unul dintre cele mai mari din Ucraina - situat în estul ţării, controlat de către Kiev, a relatat postul de televiziune 112, citând Serviciul de presă al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă. 

În prezent, din zona afectată de incendiu a depozitului - unde se află stocate în cea mai mare parte proiectile de artilerie - se aud explozii de muniţie. 

"Conform situaţiei la ora 07:30, din localitatea Verbovka au fost evacuate 23 de persoane, alte 2.700 de persoane din Prişib (16 km de Balakleia). Din Iakovenkovo - 806, iar din Balakleia peste 16.300", potrivit unui comunicat al serviciului menţionat. Numărul total de persoane evacuate se ridică la 19.823 de oameni. 

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, care anterior nu a exclus varianta "unei diversiuni", a indicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că la depozitul de muniţii din Balakleia se află stocate 138.000 de tone de muniţie. Potrivit acestuia, depozitul se întinde în total pe 368 de hectare. 

Explozia urmată de incendiu s-a produs în jurul orei 03.00, în perimetrul în care erau depozitate obuze de tancuri şi artilerie de calibrul 25 şi 152 mm. În continuare, a început să explodeze muniţia afectată de flăcări. La locul incidentului a fost mobilizată tehnica grea antiincendiu din cadrul Ministerului Apărării ucrainean. 

Canalele media ucrainene au relatat anterior că circa 250 de pompieri şi 50 de autospeciale au fost mobilizate la lupta cu flăcările. De asemenea, o echipă a Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de şeful interimar al serviciului, s-a deplasat la locul dezastrului. 

Conform ultimelor informaţii, premierul Volodimir Groisman a anunţat că se va deplasa de urgenţă la Harkov în legătură cu dezastrul de la depozitul militar de lângă Balakleia. 

De asemenea, zborurile au fost interzise în zonă, pe o rază de 40 de km, a indicat ministrul adjunct al transporturilor Iuri Lavreniuk pe pagina sa de Facebook. 

Tot în legătura cu exploziile de la depozitul de muniţii din Balakleia, Serviciul de Frontieră al Ucrainei a întărit supravegherea tronsonului de est al frontierei de stat. 

Sursă: Agerpres
x close