Antena 3 CNN Externe "Foamea de fotbal" pune stăpânire pe Brazilia. Problemele ţării, expuse pe clădirile din Rio şi Sao Paulo de artiştii stradali

"Foamea de fotbal" pune stăpânire pe Brazilia. Problemele ţării, expuse pe clădirile din Rio şi Sao Paulo de artiştii stradali

"Foamea de fotbal" pune stăpânire pe Brazilia. Problemele ţării, expuse pe clădirile din Rio şi Sao Paulo de artiştii stradali
Sursa foto: Foto: Paulo Ito/Facebook
23 Mai 2014   •   08:50

Pe măsură ce se apropie Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, protestele localnicilor faţă de această competiţie devin tot mai intense. În loc să se bucure, brazilienii ies în stradă şi denunţă risipa fondurilor bugetare pentru organizarea competiţiei.

La proteste s-au alăturat, acum, şi artiştii stradali care "împodobesc" cu graffiti clădirile din Rio şi Sao Paulo.

15.000 de oameni au manifestat la Sao Paulo cu trei săptămâni înaintea Campionatului Mondial. Ei au acuzat creşterea preţului locuinţelor care a lăsat o mulţime de familii fără adăpost. A fost doar una din numeroasele acţiuni de protest organizate înaintea turneului final. Deşi se crede că toţi brazilienii sunt pasionaţi de fotbal, se pare că pentru mulţi dintre ei competiţia este doar o cheltuială fără rost.

"Cred că este o greşeală să se cheltuiască miliarde şi chiar trilioane pe Cupa Mondială, în timp ce oamenii mor de foame pe străzi, iar noi suntem agresate dacă ieşim seara", susţine o femeie.

Pictorii stradali s-au alăturat şi ei mişcării de protest, cu armele lor specifice. Unul dintre ei a creat, pe zidul unei şcoli din Rio, o frescă intitulată "foamea de fotbal", care reprezintă un copil înfometat care nu are altceva de mâncare decât... o minge de fotbal. În doar câteva zile, imaginea a fost distribuită de zeci de mii de ori pe reţelele sociale.

"În acest moment, când întreaga lume priveşte spre Brazilia, cred că este cea mai bună cale de a expune problemele ţării. Iar dacă politicienii nu vor să le arătăm, probabil că le este ruşine", susţine artistul în graffiti, Paulo Ito.

Protestatarii afirmă că fondurile cheltuite pentru Turneul Final ar fi trebuit destinate sănătăţii, învăţământului şi siguranţei publice. Şi, chiar dacă mulţi sunt totuşi de acord cu competiţia, potrivit sondajelor, 90 la sută cred că organizarea ei a fost puternic afectată de corupţie.

Sursa: Observator

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close