Antena 3 CNN Externe Francezii iau atitudine faţă de "invazia sălbatică". Primarii şi locuitorii îi alungă pe nomazi fără să aştepte deciziile justiţiei

Francezii iau atitudine faţă de "invazia sălbatică". Primarii şi locuitorii îi alungă pe nomazi fără să aştepte deciziile justiţiei

Francezii iau atitudine faţă de "invazia sălbatică". Primarii şi locuitorii îi alungă pe nomazi fără să aştepte deciziile justiţiei
de S.T.    |    10 Iul 2013   •   10:21

Primarii şi locuitorii din Franţa alungă caravanele de nomazi instalate ilegal pe teritoriile lor fără să mai aştepte deciziile judiciare de expulzare, considerând legea franceză prea favorabilă acestora.

Marţi, la Guérande, primarul Christophe Priou, deputat UMP, a ameninţat că îşi va da demisia pentru a protesta faţă de instalarea ilegală a 150 de familii pe un teren de fotbal.
       
Într-o seară de sfârşit de mai, "aproximativ 50 de cetăţeni" din Montévrain, au răspuns unui apel lansat pe Facebook de primarul de dreapta Christian Robache, în faţa a ceea ce el a calificat drept o "invazie sălbatică", scrie AFP.
       
Edilul acestei comune de 8.700 de locuitori încerca să împiedice instalarea a 150 de caravane ale ţiganilor evanghelici într-un parc municipal.
   
"În zece minute, aveam oameni la faţa locului (...) până la ora 03.00 dimineaţa", povesteşte el. În prezenţa poliţiei, a urmat o noapte tensionată de confruntare directă, după care ţiganii şi-au reluat drumul.
   
Pe Facebook, aproximativ 100 de persoane au comentat mesajul lui Robache, unii locuitori mulţumindu-i şi calificând nomazii drept "dăunători" sau "purici".
   
La jumătatea lui iunie la Maulette, locuitorii au luat iniţiativa. Agricultorii ameninţau să încercuiască tabăra instalată pe câmpurile lor cu îngrăşământ natural, pentru a-i alunga pe nomazi.
   
Operaţiunea urât mirositoare a avut loc dar fără o confruntare directă, tabăra fiind evacuată printr-un decret al prefectului.
   
Legea care obligă comunele cu peste 5.000 de locuitori să amenajeze terenuri pentru aproximativ 400.000 de nomazi, care în proporţie de 95% sunt francezi, este prost aplicată în Franţa. La sfârşitul lui 2010, erau create doar 52% din zonele de primire şi 29% din zonele de trecere prevăzute.
   
În plus, aproximativ 15.000 de romi, majoritatea români sau bulgari, trăiesc în Franţa în condiţii precare, taberele lor insalubre fiind evacuate periodic de forţele de ordine.

×
Subiecte în articol: Franta romi
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close