Antena 3 CNN Externe Franța, la șase ani după șocul atacurilor ISIS de la Bataclan, Stade de France și de pe străzile din Paris. Au murit atunci 150 de oameni

Franța, la șase ani după șocul atacurilor ISIS de la Bataclan, Stade de France și de pe străzile din Paris. Au murit atunci 150 de oameni

Franța și-a omagiat, sâmbătă, victimele atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015, revendicate de ISIS.

Franța, la șase ani după șocul atacurilor ISIS de la Bataclan, Stade de France și de pe străzile din Paris. Au murit atunci 150 de oameni
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Noi 2021   •   16:36

Sunt cele mai grave atacuri de pe teritoriul francez de la cel de-al doilea Război Mondial, notează agențiile internaționale de presă.

Premierul francez Jean Castex s-a aflat în fruntea ceremoniilor desfășurate în locurile unde teroriști echipați cu veste cu explozibil au deschis focul asupra civililor și apoi s-au aruncat în aer.

Atacurile s-au desfășurat în următoarele locații:

  • Stade de France, în Saint-Denis, unde avea loc amicalul Franța - Germania, la care asista însuși președintele de atunci al țării, Francois Hollande;
  • barul şi restaurantul Le Carillon şi Petit Cambodge;
  • barurile Bonne Biere, Comptoir Voltaire şi La Belle Equipe;
  • sala de spectacole Bataclan.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a depus un buchet de flori albe în fața terasei barului Le Carillon și a intrat pentru scurt timp în incintă, menționează AFP.

Harris, care a încheiat sâmbătă o vizită de patru zile în Franța, a venit împreună cu soțul ei, Doug Emhoff.

La Bataclan, în plin centrul Parisului, unde au fost ucise 90 de persoane în timpul unui concert rock, supraviețuitorii şi apropiații au ascultat cum este rostit fiecare nume din lunga listă a victimelor.

Procesul teroriștilor și complicilor a început la aproape șase ani după atacuri

În seara zilei de 13 noiembrie 2015, mai multe comandouri jihadiste au acționat simultan în mai multe zone din Paris, semănând haosul şi panica.

Se crede că, excepție făcând un singur terorist, toți participanții direcți la atacuri au murit, fie aruncându-se în aer, fie în urma schimburilor de focuri cu poliția.

Supraviețuitorul comandourilor teroriste este Salah Abdeslam, un bărbat franco-marocan în vârstă de 32 de ani.

El nu și-a aruncat în aer vesta explozivă, preferând să o abandoneze și să fugă în Belgia.

Abdeslam a fost capturat în martie 2016, la mai bine de patru luni după atacurile de la Paris.

Încolțit de poliție într-o pivniță din cartierul Molenbeek din Bruxelles, fugarul a fost rănit de poliție și capturat împreună cu Mohamed Belkaid, un algerian care luptase pentru ISIS și reușise să intre în Europa prin Grecia, pretinzând că este refugiat sirian.

În procesul atentatelor teroriste din 13 noiembrie 2015, demarat anul acesta la Paris, în condiții de securitate extremă, sunt judecați 20 de jihadişti implicați sub diverse forme în atacuri.

În afară de Abdeslamm, ceilalți 19 sunt acuzați că au pus la dispoziția executanților arme şi mașini sau că au îndeplinit diverse alte sarcini în organizarea a ceea ce a fost numit un "11 septembrie al Franţei".

Dacă vor fi găsiți vinovați, majoritatea acuzaților riscă închisoarea pe viață.

Foto: Prim-ministrul francez Jean Castex, primarul Parisului, Anne Hidalgo și președintele asociației "13 noiembrie 2015, Fraternitate și Dreptate", Philippe Duperron în timpul ceremoniei comemorative din fața localului La Bonne Biere, vizat acum 6 ani de comandourile teroriste

×
Subiecte în articol: Franta Bataclan
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close