Antena 3 CNN Externe Fum negru pe coşul Capelei Sixtine: Noul Papă nu a fost încă ales

Fum negru pe coşul Capelei Sixtine: Noul Papă nu a fost încă ales

Fum negru pe coşul Capelei Sixtine: Noul Papă nu a fost încă ales
de M.T.    |    13 Mar 2013   •   12:57

De pe coşul Capelei Sixtine a ieşit din nou fum negru, ceea ce înseamnă că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui nou Papă.

Fumul negru a ieşit pe coşul Capelei Sixtine miercuri, în jurul orei 12:40 (ora României), acesta fiind al doilea vot în Conclavul pentru alegerea noului Papă care a început marţi după-amiază la ora 17:30.

Cei 115 cardinali care iau parte la conclav au plecat, marţi, în procesiune solemnă din Capela Paolina a Palatului Apostolic, au traversat Sala Regia şi au ajuns în Capela Sixtină unde vor rămâne până vor alege viitorul Papă.

Marţi seară, în jurul orei 20:30, a a vut loc primul vot al cardinalilor, la finalul său pe coşul Capelei Sixtine ieşind de asemenea fum negru.

Cardinalii nu au voie să voteze pentru ei înşişi şi trebuie să depună pe rând un jurământ de respectare a votului secret şi de acceptare a rezultatului. Ei jură că acela dintre ei care va fi ales nu va renunţa niciodată să revendice drepturile depline ale pontifului roman.

Procesul de votare se desfăşoară în Capela Sixtină, cu două scrutine dimineaţa şi două seara.

Conclavul pentru alegerea noului Papă este condus de către Colegiul Cardinalilor.

Pentru a participa la alegere cardinalii trebuie sa aibă sub 80 de ani. Votul începe prin desemnarea la întâmplare a 3 grupe de câte trei cardinali. Prima grupă de trei poartă numele de CONTROLORI şi ei trebuie să numere voturile. Grupul numarul 2 sunt REVIZORII care renumara voturile, iar grupul numarul 3, "INFIRMARII", adună voturile de la cardinalii bolnavi.

Fiecare cardinal scrie alegerea sa pe un bilet pe care apoi îl pliază. După ce spune o rugăciune, pune buletinul de vot pe un platou şi se îndreaptă spre urna aşezată pe altar.

Platoul are rolul de a arăta celorlalţi cardinali că este introdus un singur buletin de vot.

După ce toţi cardinalii prezenţi introduc votul, un cardinal din prima grupă scoate fiecare vot din urna, le numară şi le aşeaza într-o altă urnă. Daca in urma verificarii, numarul de voturi din urna este egal cu numărul cardinalilor care au ales, deschide biletele si scrie numele de pe ele pe o lista. Al doilea cardinal din primul grup face si el acelasi lucru.  Al treilea cardinal rosteste numele de pe fiecare bilet cu voce tare. Toate bilete sunt apoi înşirate pe o aţă. După fiecare scrutin, biletele şi listele sunt arse în soba montată în Capela Sixtină.

Noul Papă trebuie să întrunească doua treimi plus un vot. Zilnic se efectueaza 4 tururi de scrutin. Daca nici dupa cel de al 34-lea scrutin niciun candidat nu intruneste cele 2/3 din voturi, la urmatorul scrutin este suficienta o majoritate simpla (50%) plus un vot.



×
Subiecte în articol: Vatican Capela Sixtina roma
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close