Antena 3 CNN Externe Gheţarii din Asia Centrală se topesc foarte repede. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare

Gheţarii din Asia Centrală se topesc foarte repede. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare

Gheţarii din Asia Centrală se topesc foarte repede. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de S.T.    |    18 Aug 2015   •   18:38

Ghețarii din Asia Centrală s-au topit, de la începutul anilor 1960, de patru ori mai repede decât media la nivel global și au pierdut 27% din masa lor, scrie AFP.

Până în 2050, temperaturile mai ridicate determinate de schimbările climatice ar putea distruge jumătate din stratul rămas de gheață din zona muntelui Tian Shan, a estimat un studiu publicat luni în revista Nature Geoscience.

Potrivit studiului, acest ghețar constituie o sursă esențială de apă pentru locuitorii din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, precum și ai unei părți din nord-vestul Chinei.

"Ghețarii sunt de fapt imense rezervoare de apă. Ei pot echilibra volumul de apă între anii umezi și cei uscați", a declarat unul dintre coautorii studiului, Doris Duethmann, de la Centrul german de cercetare în domeniul geoștiințelor din Potsdam. "Pe parcursul unui an, precipitațiile de iarnă sunt stocate până vara în ghețar, când acesta se topește", a explicat cercetătoarea.

Ghețarii din Tian Shan pierd în medie 5,4 miliarde de tone de gheață pe an din anii 1960, iar suprafața lor s-a redus cu circa 3.000 de kilometri pătrați. Viteza de reducere a ghețarilor a crescut mult în anii 1970 și 1980.

Potrivit studiului, modelele climatice indică temperaturi de vară mai mari în deceniile următoare, de-a lungul celor 2500 km din zona munților Tian Shan, făcând astfel ghețarii chiar mai vulnerabili decât până acum, a menționat studiul.

O creștere cu două grade Celsius a temperaturilor de vară între anii 2021 — 2050 ar însemna probabil o pierdere suplimentară în volum de 50% a ghețarilor până la mijlocul secolului al XXI-lea.

Peste un miliard de oameni din întreaga lume, în special din Asia și America de Sud, obțin mai mult de jumătate din necesarul lor de apă potabilă din topirea sezonieră a zăpezii și a ghețarilor. Unele zone aride din Asia Centrală sunt dependente de această sursă de apă.

"Situația este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere atât continua creștere a populației locale, cât și contracția ghețarilor, fenomen care ar urma să aibă loc din cauza schimbărilor climatice", susține studiul.

×
Subiecte în articol: ghetari schimbari climatice
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close