Antena 3 CNN Externe Grecia nu mai are credibilitate: E pusă să promită ÎN SCRIS că va respecta măsurile austeritate

Grecia nu mai are credibilitate: E pusă să promită ÎN SCRIS că va respecta măsurile austeritate

Grecia nu mai are credibilitate: E pusă să promită ÎN SCRIS că va respecta măsurile austeritate
Sursa foto: Foto: youthcentral.vic.gov.au
08 Noi 2011   •   09:51

Puterea şi opoziţia din Grecia sunt foarte aproape de un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională. Televiziunea publică de la Atena afirmă că acordul ar fi fost încheiat şi că numele noului premier va fi anunţat astăzi. Ştirea  însă nu a fost confirmată oficial. Guvernele zonei euro condiţionează eliberarea unei noi transe din imprumut de iniţierea unor reforme şi noi reduceri bugetare.

Televiziunea publică din Grecia susţine că numele viitorului premier şi compoziţia cabinetului vor fi anunţate astăzi. Dar purtătorul de cuvânt al actualului guvern vorbeşte doar de "abordări pozitive pentru desemnarea noului prim-ministru". Noul executiv de uniune naţională va avea misiunea să echilibreze bugetul prin noi măsuri de austeritate, cerute, imperativ, de partenerii europeni.

Uniunea Europeană şi FMI trebuie să deblocheze o nouă tranşă din împrumutul care ţine Grecia pe linia de plutire. Dar, după agitatele evoluţii politice de la Atena, din ultimele zile, europenii nu se mai mulţumesc doar cu promisiuni.

"Am cerut noilor autorităţi din Grecia să trimită o scrisoare, semnată şi de liderii principalelor două partide şi de viitorul guvern de coaliţie, care să reafirme angajamentul lor puternic faţă de acordul încheiat la summitul zonei euro din 26 - 27 octombrie" a declarat Jean Claude Juncker, liderul ministrilor de finante ai zonei euro.

După Grecia, criza datoriilor publice ameninţă o ţară mult mai importantă: Italia. Rata dobânzilor de refinanţare a datoriei italiene a atins ieri un nivel record, pe fondul zvonurilor persistente că Silvio Berlusconi îşi va da demisia. Premierul a dezminţit, din nou, orice intenţie în acest sens, dar guvernul său luptă pentru supravieţuire în Parlament.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close