
Zeci de oameni au fost reținuți, vineri seară, în Atena, în timpul unui protest din fața Parlamentului, unde avea loc un vot asupra moțiunii de cenzură împotriva guvernului pentru modul în care a gestionat dezastrul feroviar de la Tempe, în urmă cu doi ani, transmite ekathimerini.com.
Zeci de mii de oameni au ieşit din nou în stradă vineri, în Atena, în timp ce se desfăşura votul asupra moţiunii de cenzură. La Atena au avut loc ciocniri între demonstranţi mascaţi şi poliţie în faţa Parlamentului.
Revoltele au izbucnit după un miting organizat în Piața Syntagma de sindicate, asociații, printre care și cele studențești.
Poliția a declarat că la scurt timp după ora 22.00, un grup de indivizi mascați au început să arunce bucăți de marmură sparte, rachete și cocktailuri Molotov în agenții din fața Monumentului Soldatului Necunoscut și la intersecția bulevardelor Vasilissis Amalias și Vasilissis Sofias.
În urma violențelor, 61 de persoane au fost arestate.
Poliția a reținut, de asemenea, aproximativ 30 de persoane după incidente similare care au avut loc în Salonic.
Guvernul Greciei a reuşit să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură
La doi ani după catastrofa feroviară din Grecia care s-a soldat cu 57 de morţi, opoziţia a eşuat în tentativa de a provoca căderea guvernului printr-o moţiune de cenzură care a fost respinsă vineri, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Opoziţia a acuzat cabinetul premierului conservator, Kyriakos Mitsotakis, că acoperă cauzele accidentului feroviar de la Tempi, când un tren de pasageri a intrat în coliziune cu unul de marfă.
Guvernul a supravieţuit moţiunii de cenzură, fiind susţinut de 157 de parlamentari, în timp ce 136 au votat împotriva sa, a anunţat vineri seară conducerea forului legislativ.
Un raport independent dat publicităţii recent a denunţat starea deteriorată a sistemului feroviar. De asemenea, a evidenţiat neajunsuri grave în anchetarea accidentului.
Familiile victimelor au suspiciuni că explozia uriaşă de la momentul impactului înseamnă că trenul de marfă transporta o substanţă periculoasă nedeclarată.
Sute de mii de oameni cer răspunsuri
Săptămâna trecută, când s-au împlinit doi ani de la accident, sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a cere răspunsuri, ceea ce a făcut ca acesta să fie cel mai mare protest din istoria Greciei.
Dezbaterea parlamentară de vineri a fost intensă, liderul opoziţiei Nikos Androulakis acuzându-l pe premierul Mitsotakis de responsabilitate „criminală” pentru accident.
Drept răspuns, premierul a acuzat opoziţia că nu ţine cont de provocările globale geopolitice şi că încearcă să destabilizeze ţara pentru câştiguri politice. Mitsotakis a promis să modernizeze căile ferate din Grecia până în 2027.