Antena 3 CNN Externe Hoții de catalizatoare au speriat Anglia: dispar în 60 de secunde. Unde ajunge marfa furată

Hoții de catalizatoare au speriat Anglia: dispar în 60 de secunde. Unde ajunge marfa furată

Nikki este o femeie din Londra care a pățit-o de trei ori. De trei ori hoții i-au furat catalizatorul de sub mașină.

Hoții de catalizatoare au speriat Anglia: dispar în 60 de secunde. Unde ajunge marfa furată
de Adrian Iclozan    |    25 Iun 2021   •   18:42

"Când s-a întâmplat a doua oară, au vizate 11 sau 12 vehicule în zonă, noaptea", a povestit ea jurnaliștilor BBC.

Femeia știe că hoții pot deveni violenți.

"Un prieten de familie a fost atacat când a încercat să-i oprească", spune Nikki.

Mark, un alt londonez, a apucat să-i vadă pe hoți cum sar într-un vehicul și pleacă.

"Mi-era teamă că i-au făcut ceva mașinii, așa că am pornit-o și suna precum un tanc. Au reușit să-i taie convertorul catalitic", povestește bărbatul.

Hoții de catalizatoare din Anglia: furturile au crescut cu peste 100% în ultimii doi ani

În ultimii doi ani, furturile de catalizatoare au crescut în Regatul Unit cu peste 100% iar infractorii lucrează pentru rețele internaționale, notează BBC.

Pentru proprietarii păgubiți, înlocuirea acestor dispozitive care purifică emisiile rezultate în urma combustiei costă între 200 și 600 de lire sterline (circa 230 - 700 de euro).

La aceasta se adaugă și disconfortul creat de ideea că mașina personală poate fi, oricând, o țintă a infractorilor specializați în astfel de furturi.

Catalizatoarele sunt vizate de hoți pentru că sunt făcute din materiale prețioase, precum platină, paladiu și rodiu.

Prețurile acestor metale au crescut, în contextul pandemiei.

Tupeu de borfaș: hoții au tăiat catalizatoarele mașinilor din parcarea penitenciarului

"Africa de Sud, unul dintre furnizorii importanți, a trecut prin mai multe episoade de carantină. O perturbare destul de gravă pe o piață destul de redusă", spune John Meyer, analist de date în cadrul băncii de investiții SP Angel.

Spre disperarea posesorilor de automobile, furtul de catalizatoare devine tot mai frecvent și mai "diversificat".

"Hoții iau în vizor toate locurile unde sunt parcate mașini: spitale, un crematoriu, ba au avut chiar tupeul de a fura de la mașinile din parcarea unei închisori", arată Edmund King, președintele Automobile Association, o companie care oferă servicii posesorilor de automobile.

Autoritățile britanice au arestat recent, în Marea Nordului, o navă care transporta în Africa de Vest catalizatoare furate.

Creșterea furturilor de convertoare catalitice este un fenomen în creștere și în SUA.

"Hoții se uită după vehicule care la construcția cărora se folosesc mai multe metale rare. Camionetele sunt un bun exemplu. Consumă mai mult combustibil și necesită (pentru catalizator) mai multe elemente precum platina", arată Paul Eisenstein, editorul DetroitBureau.com.

Hoții de catalizatoare din Anglia dispar în 60 de secunde

O acțiune din martie anul curent a Poliției Metropolitane a relevat legăturile hoților din Anglia cu rețelele criminale internaționale.

500 de polițiști britanici au participat la operațiunea în urma căreia au fost arestate 15 persoane.

"Aveau legături cu dealerii de fier vechi și cu containerele de transport expediate în Africa", precizează inspectorul-șef de poliție James Stanyer.

Imagini recuperate de pe camerele de supraveghere arată cum hoți dotați cu dispozitive electrice de tăiat desprind un catalizator și dispar în 60 de secunde, o "performanță" ce trimite cu gândul la un celebru film de acțiune din anii '90.

Hoții de catalizatoare: infractori specializați, cu o bandă în spate care le preia marfa

"Adesea acționează în echipe de 3 sau 4 persoane. Sunt infractori organizați cu o bandă criminală în spatele lor, care îi ajută să scape de marfa furată", continuă polițistul.

În mod uzual, catalizatoarele furate ajung la companiile care reciclează fierul vechi însă acest simplu fapt nu e de mare ajutor în contracararea furturilor, pentru că sunt numeroase mașini trimise la casare în fiecare an iar un catalizator care provine de la un vehicul casat în mod legal nu poate fi deosebit de unul furat.

Poliția vrea să implice producătorii auto și proprietarii de mașini în operațiuni menite să le facă hoților viața mai grea: securizarea catalizatorului cu carcase de protecție sau aplicarea unui marcaj de siguranță pe catalizator, pentru a ajuta poliția să realizeze că e de furat.

Însă unii specialiști cred că e o luptă dinainte pierdută, câtă vreme infractorii sunt bine dotați cu scule tăietoare pentru țevi iar catalizatoarele nu pot fi, totuși, instalate în interiorul mașinii, din cauza temperaturilor foarte mari generate în procesul de "curățare a gazelor".

Șoferi români, victimele hoților de catalizatoare

Zeci de șoferi din București s-au plâns la poliție în primăvara acestui an că le-au fost furate catalizatoarele.

Ei au avut surpriza neplăcută să constate că galeria de evacuare devenise extrem de "zgomotoasă" iar verdictul final a venit la verificarea în service: catalizatorul mașinii fusese tăiat peste noapte.

Doi hoți au fost prinși în flagrant de o patrulă, în toiul nopții, în sectorul 3 al Capitalei.

"Am observat un autoturism ridicat pe cric, ne-am apropiat de autoturismul respectiv. O persoană era sub autoturism iar alături se aflau alte trei persoane", a precizat Marian Enoiu, agent șef la Secția 19.

Polițiștii spun că furtul unui catalizator de pe autoturism se poate realiza în doar un minut.

În cele mai multe cazuri, hoții au cunoștințe mecanice "exersate" peste hotare iar unii dintre ei au revenit în țară din cauza pandemiei.

×
Subiecte în articol: catalizatoare hoti
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close