Antena 3 CNN Externe Ierusalim, oraşul contrastelor, un amalgam amețitor de religii, etnii și obiceiuri

Ierusalim, oraşul contrastelor, un amalgam amețitor de religii, etnii și obiceiuri

Ierusalimul nu este doar oraşul locurilor sfinte. Este oraşul contradicţiilor şi al contrastelor, un amalgam amețitor de religii, etnii și obiceiuri. Echipa Antena 3 trimisă special la Ierusalim vă poartă astăzi pe străzile înguste din cetatea veche a Ierusalimului. Luate la pas şi de pelerinii români care petrec Paştele la Ierusalim.

Ierusalim, oraşul contrastelor, un amalgam amețitor de religii, etnii și obiceiuri
Sursa foto: Antena 3
de Mădălina Mihalache    |    25 Apr 2022   •   14:17

Trimisul special al Antenei 3 la Ierusalim, Mădălina Mihalache, vă prezintă imagini din Ierusalim.

"Imediat cum ieşi din curtea Sfântului Mormânt, imaginea care te loveşte este una de bazar. Aici găseşti de toate şi totul se negociază. Spre exemplu, pe acestă brăţară ni s-a cerut 15 shekel, asta înseamnă 21 lei. Cum aici totul se negociază, după ce am negociat, le-am cumpărat pe toate cele trei la preţ de două", a transmis din Iersualim, Mădălina Mihalache, reporter Antena 3.

Pe doamna Maria din Suceava am găsit-o la prima tarabă de lângă Mormânt. Era ultima zi în Ierusalim şi avea o listă mare de obiecte religioase pe care să le ducă prietenilor şi familiei din România.

Din Ierusalim nu pleci cu bani în buzunar. Shkeli, dolari, euro, chiar şi lei. Negustorii acceptă bani în orice monedă.

Pe străduţele înguste şi întortocheate ca un labirint găseşti orice. De la mir, tămâie, cruci de toate dimensiunile, icoane, eşarfe din caşmir, până la ibrice din alamă, magneţi de frigider, baclava sau pluşuri şi tricouri cu Ierusalim.

"Chiar şi cel mai pretentios turist sau pelerin găseşte un obiect un suvenir pentru a-l duce acasă. Israelul este ţara contrastelor şi a tuturor confesiunilor religioase. Ne aflăm într-un magazin cu obiecte de ceramică tradiţionale din Armenia, sunt în toate formele şi dimensiunile", prezintă Mădălina Mihalache.

La câţiva metri mai încolo, suntem ademeniţi de un amalgam de mirosuri.

Ierusalimul, chiar dacă scump în comparaţie cu preţurile şi veniturile din România, este des vizitat de pelerinii români.

Israelul a fost închis pentru turişti şi pelerini aproape doi ani din cauza pandemiei. Este printre puţinele ţări în care nu poţi să intri fără un rezultat negativ la testul COVID, chiar dacă eşti vaccinat.
 

×
Subiecte în articol: Israel Ierusalim obiceiuri Adrian Pascu
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close