Antena 3 CNN Externe "Impact nimicitor!" Misiunea DART lansată de NASA, care va zdrobi o sondă spațială de un asteroid, se apropie de final

"Impact nimicitor!" Misiunea DART lansată de NASA, care va zdrobi o sondă spațială de un asteroid, se apropie de final

Prima misiune spațială din istoria umanității menită să testeze tehnologia de apărare a planetei noastre în perspectiva impactului cu asteroid se apropie de sfârșit.

"Impact nimicitor!" Misiunea DART lansată de NASA, care va zdrobi o sondă spațială de un asteroid, se apropie de final
Sursa foto: NASA
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2022   •   14:12

Agenția spațială americană, NASA, anunță că sonda misiunii DART (Double Asteroid Redirection Test, test dublu de redirectare a unui asteroid, n.r.) se va lovi de asteroidul-țintă luni, 26 septembrie, ora 19:14 după fusul orar de pe coasta de est a SUA (marți, 27 septembrie, ora 2:14 dimineața în România).

Dimorphos, asteroidul-țintă, nu prezintă pericol de impact cu Terra.

NASA va susține o conferință de presă televizată pe 26 septembrie, începând cu ora locală 18, de la Laboratorul de Fizică Aplicată din Laurel, statul Maryland, al Universității Johns Hopkins.

Laboratorul este constructorul și coordonatorul sondei DART pentru NASA.

Conform agenției spațiale americane, testul va demonstra că o sondă spațială poate naviga către un asteroid cu scopul de a provoca un impact de natură să modifice mișcare acestui corp ceresc într-o măsură suficientă pentru ca schimbarea să poată fi detectată de telescoapele situate pe Pământ. 

DART va furniza informații importante pentru a ajuta umanitatea să se pregătească pentru întâlnirea cu un asteroid periculos pentru Terra, în ipoteza că acesta va fi descoperit vreodată.

Faceți cunoștință cu Dimorphos, asteroidul de care se va zdrobi sonda DART

Sonda construită de Laboratorul universității Johns Hopkins va lovi asteroidul Dimorphos.

Dimorphos este o bucată de rocă spațială de 160 de metri lățime care orbitează în jurul unei alte bucăți de materie cosmică, mai mare, cu diametrul de 780 de metri, numită Didymos.

Savanții au calculat că, în cazul unui impact cu Pământul, obiectele cosmice de mărimea lui Dimorphos pot provoca distrugeri de câteva ori mai mari decât explozia unei bombe nucleare clasice.

Asteroizii cu dimensiuni liniare începând cu 300 de metri pot provoca distrugeri la nivel continental iar cei mai mari de 1 kilometru au capacitatea de a genera efecte la nivel global.

La momentul impactului, DART se va afla la peste 10,7 milioane de kilometri de Pământ.

×
Subiecte în articol: DART NASA Dimorphos
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close