Antena 3 CNN Externe "Invazia în Taiwan a început pe mare, în aer și pe uscat!" Un exercițiu militar masiv arată ce se va întâmpla dacă Beijingul va ataca insula

"Invazia în Taiwan a început pe mare, în aer și pe uscat!" Un exercițiu militar masiv arată ce se va întâmpla dacă Beijingul va ataca insula

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 09:35 28 Iul 2022 Modificat la 09:40 28 Iul 2022
Taiwan 5
Sursa foto: CNN

Este un estuar strategic care oferă acces direct în centrul orașului Taipei.

Armata taiwaneză răspunde cu avioanele și tancurile IDF (Indigenous Defense Fighter), în timp ce trupele terestre detonează explozibili pentru a opri avansul inamic.

Acesta este o parte a scenariului după care se desfășoară amplul exercițiu militar cu muniție reală Han Kuang din Taiwan.

Programat să aibă loc până vineri în insula principală și în cele învecinate, acest eveniment se desfășoară anual, din 1984, și implică toate ramurile armatei din Taiwan, inclusiv rezerviștii, într-un efort de a spori capacitățile generale de apărare.

Exercițiul militar masiv din Taiwan are loc pe fondul creșterii amenințărilor din partea Chinei

Anul acesta, exercițiile din Taiwan au căpătat o semnificație mai accentuată, pe fondul agresivității crescute a Chinei față de acest teritoriu insular guvernat autonom, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, despre care regimul comunist de la Beijing susține că îi aparține.

Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a prelua controlul Taiwanului și a exercitat o presiune militară tot mai mare asupra teritoriului autonom, trimițând în mod repetat avioane în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

De asemenea, guvernul chinez a reacționat cu amenințări la adresa SUA după informațiile potrivit cărora șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ia în calcul o călătorie la Taipei.

Fără să intre în detalii, oficialii chinezi au avertizat avertizând că armata RPC (Republica Populară Chineză) "va apăra cu hotărâre suveranitatea națională" dacă se va confrunta cu "forțe externe" care încurajează independența Taiwanului.

"China cere Statelor Unite să ia măsuri concrete pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu sprijini independența Taiwanului și de a nu face preparative pentru ca Pelosi să viziteze Taiwanul", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei.

Cum ar arăta o invazie chineză în Taiwan: pe mare, în aer și pe uscat

Marți, operațiunile Han Kuang au fost urmărite de președintele din Taiwan, Tsai Ing-wen urmărind.

Armata a simulat un atac asupra Bazei Navale Su'ao, un port militar important din nord-estul Taiwanului, forțele implicate fiind împărțite în "agresori" și "apărători".

Timp de două ore, avioanele Mirage 2000 și F-16 au fost desfășurate pentru a intercepta aparatele "inamice" care veneau din est.

Elicopterele de atac au inițiat un joc "șoarecele și pisica" cu submarinele iar distrugătoarele cu rachete ghidate au tras asupra unei forțe imaginare de invazie care încerca să ia țărmul cu asalt.

Exercițiile demonstrează "capacitatea și determinarea forțelor noastre armate de a ne apăra țara", avea să declare președintele Tsai după finalizarea exercițiilor din acea zi.

China, foarte interesată de exercițiile din Taiwan

Este probabil ca armata chineză să fie printre cei mai interesați "spectatori" neinvitați ai exercițiilor din Taiwan.

Luni, o dronă militară chineză cu capabilități de luptă și recunoaștere a zburat prin strâmtoarea Miyako din Japonia, înainte de a survola spațiul aerian de lângă coasta de est a Taiwanului, potrivit unor informații publicate de Ministerul japonez al Apărării.

Pe lângă pregătirea armatei în perspectiva unei invazii, exercițiile Han Kuang sunt, de asemenea, concepute pentru a-i familiariza pe rezidenți cum să reacționeze dacă Taiwanul ar fi atacat.

Luni după-amiază, minute traficul în Taipei a fost oprit timp de 30 de minute, iar rezidenții s-au adăpostit în timp ce sirenele raidului aerian răsunau în oraș.

Oficialii din Taipei au arătat simularea raidurilor aeriene ajută cetățenii să învețe localizarea adăposturilor antiaeriene.

Convorbire telefonică între Joe Biden și Xi Jinping, pentru detensionarea situației

Președintele american Joe Biden discută la telefon cu omologul Xi Jinping, într-o tentativă de a aplana cele mai recente tensiuni între Washington și Beijing.

Convorbirea este planificată să aibă loc joi.

Criza a fost amplificată după ce Statele Unite au anunțat că Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților, ar urma să efectueze o vizită în Taiwan.

Beijingul a amenințat cu "măsuri ferme și puternice" împotriva Statelor Unite, dacă această vizită va avea loc, într-adevăr.

China consideră că Taiwanul, o democrație insulară, autoguvernată, sprijinită de SUA, aparține teritoriului său național.

Într-o declarație recentă, Joe Biden a indicat că responsabilii militari americani consideră că vizita lui Nancy Pelosi nu este o idee bună în acest moment.

"Cred că ceea ce spunea președintele este că poate militarii s-au temut că avionul nostru va fi doborât, sau ceva de genul acesta, de chinezi, nu știu exact. Nu am auzit-o direct de la președinte", a reacționat Nancy Pelosi.

Oficial de la Beijing: "China va lua măsuri ferme și puternice iar SUA vor suporta consecințele"

"Am exprimat în mod clar Statelor Unite preocupările noastre serioase cu privire la vizita președintelui Camerei, Nancy Pelosi, în Taiwan și poziția noastră cu privire la această vizită, de multe ori. Suntem pe deplin pregătiți.

Dacă SUA sunt hotărâte să meargă acest drum, China va lua măsuri ferme și puternice pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială.

SUA trebuie să suporte toate consecințele grave care decurg din aceasta", a declarat, la rândul său, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

El nu a detaliat în legătură cu "măsurile ferme și puternice" pregătite de Beijing însă unii experți spun că reacția Chinei ar putea implica o componentă militară.

×
x close