Antena 3 CNN Externe Irak. 43 de morţi în urma unui atentat la Kerbala

Irak. 43 de morţi în urma unui atentat la Kerbala

Irak. 43 de morţi în urma unui atentat la Kerbala
18 Mar 2008   •   10:01

Cel puţin 43 de oameni au murit, luni, în explozia unei bombe în oraşul irakian Kerbala. Atentatul a coincis cu prezenţa la Bagdad a vicepreşedintelui american Dick Cheney şi a candidatului republican la preşedinţie, John McCain. Cei doi au apreciat că situaţia din Irak s-a îmbunătăţit, dar trupele americane nu trebuie încă retrase.

Vicepreşedintele Cheney şi-a petrecut noaptea la o bază americană din Irak, unde a început luni o vizită-surpriză, prima etapă a unui turneu diplomatic în Orientul Mijlociu.

Cheney a calificat ofensiva de anul trecut a forţelor americane drept o "poveste de succes" şi a adăugat că-i va raporta preşedintelui Bush "progresele semnificative" înregistrate în Irak. Vicepreşedintele a precizat, însă, că, în pofida acestor progrese, retragerea trupelor americane nu trebuie grăbită.

De aceeaşi părere este şi John McCain, care a declarat, tot la Bagdad, că retragerea soldaţilor americani ar însemna "victoria reţelei al-Qaida". Atitudinea precaută a celor doi oameni politici este justificată de noile atacuri din timpul vizitelor lor în Irak. Atentatul de la Kerbala este cel mai grav înregistrat în oraş de aproape un an.

O bombă a fost detonată în mulţimea pelerinilor care se îndreptau spre moscheea imamului Hussein, loc sacru pentru musulmanii şiiţi. Alte victime s-au consemnat la Bagdad, după explozia unei maşini-capcană şi un atac cu mortiere asupra unui teren de fotbal.

La 20 martie se împlinesc cinci ani de la intervenţia militară a Statelor Unite şi aliaţilor lor în Irak.

Antena 3

×
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close