Antena 3 CNN Externe ISIS falimentară. Cum ar putea fi lăsaţi teroriştii fără venituri

ISIS falimentară. Cum ar putea fi lăsaţi teroriştii fără venituri

ISIS falimentară. Cum ar putea fi lăsaţi teroriştii fără venituri
11 Dec 2015   •   10:36

Organizaţia teroristă Statul Islamic, cunoscută ca ISIS, ISIL sau Daesh are venituri de sute de milioane de dolari pe an proveniţi doar din contrabanda cu petrol.
Se estimează că Statul Islamic a ajuns să controleze aproximativ două treimi din capacitatea de producţie a Siriei, ceea ce îi asigură un venit cuprins între 1 şi 1,5 milioane de dolari pe zi din comercializarea ilegală a petrolului, scrie adevarul.ro.

Cantitatea extrasă este de aproape 40.000 de barili pe zi, aproape jumătate din producţia României.
Trebuie subliniat că estimărea privind veniturile pe care gruparea teroristă le obţinea din vânzarea pe piaţa neagră a petrolului ajungeau şi la 3 milioane de dolari pe zi.

După declanşarea atacurilor împotriva rafinăriilor, depozitelor şi cisternelor de petrol, armata rusă consideră că cifra s-a înjumătăţit. Însă în funcţie de sursă, bugetul ISIS variază foarte mult. Un fost ofiţer al forţelor de securitate irakiene, a declarat pentru Financial Times că în 2014 ISIS a câştigat 800 de milioane de dolari din contrabanda cu ţiţei.

Preţul practicat pe piaţa neagră este la jumătate faţă de cotaţiile internaţionale, cuprins între 15 şi 20 de dolari pe baril. Dar unii analişti consideră suma mult exagerată. Aceştia citează un raport provenit chiar de la departamentul financiar al islamiştilor în care figurează venituri mai mici de 2 milioane de dolari pe lună şi care reprezintă cam un sfert din bugetul anual al grupării teroriste.

Ministrul irakian al ţiţeiului consideră că gruparea teroristă nu ar putea desfăşura aceste activităţi de una singură şi că este ajutată de un alt stat. Bagdadul acuză la rândul lui Turcia că preia petrolul din nordul ţării controlat de kurzi pe care îl vinde pe piaţa neagră. „Cum pot traversa zilnic graniţa sute de autocisterne încărcate cu petrol sirian sau irakian? Unde se duce tot acest ţiţei? Cine îl cumpără?” se întreabă ministrul irakian al petrolului.

Deocamdată, oficial nu s-a găsit un vinovat de intermedierea petrolului din Siria sau Irak.

×
Subiecte în articol: ISIS
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close