Antena 3 CNN Externe Israel și SUA, discuții cu privire la pregătirea militară comună împotriva Iranului

Israel și SUA, discuții cu privire la pregătirea militară comună împotriva Iranului

Liderii militari americani și israelieni și-au exprimat o puternică îngrijorare, la o reuniune a Pentagonului cu privire la progresele nucleare ale Iranului. Israelul și-a exprimat obiectivul de a aprofunda dialogul privind pregătirea militară comună pentru a putea opri agresiunea regională și aspirațiile nucleare ale Iranului.

Israel și SUA, discuții cu privire la pregătirea militară comună împotriva Iranului
Sursa foto: Getty Images/ Win McNamee
de Cerasela Stafie    |    09 Dec 2021   •   23:06

Pe agenda discuțiilor dintre cele două țări sunt incluse subiecte despre posibile exerciții militare, care ar pregăti scenariul cel mai rău - de a distruge instalațiile nucleare ale Iranului, în cazul în care diplomația eșuează și dacă liderii națiunilor lor o cer.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că este profund îngrijorat de lipsa unui angajament diplomatic constructiv a Iranului și al avertizat că președintele Joe Biden este „pregătit să apeleze la alte opțiuni” dacă politica actuală americană cu privire la eșuează.

Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, se află într-o vizită în SUA. Reuniunea reprezentanților celor două state vine după o informare din 25 octombrie a liderilor Pentagonului adresată consilierului pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, cu privire la setul complet de opțiuni militare disponibile pentru a se asigura că Iranul nu va putea produce o armă nucleară, a declarat un oficial american, miercuri, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a refuzat să ofere detalii despre potențialele exerciții militare: „Suntem în această problemă pentru că programul nuclear al Iranului avansează până la un punct care depășește orice rațiune convențională”, a spus acesta, în timp ce și-a exprimă speranța pentru negocieri cu liderii iranieni.

Ministrul israelian al Apărării, critici dure la adresa Iranului

Gantz, într-o postare pe Twitter înainte de plecarea în Statele Unite, a spus că se vor discuta posibile moduri de acțiune pentru a asigura încetarea încercării [Iranului] de a intra în sfera nucleară și de a-și extinde activitatea în regiune, dar fără să dea mai multe detalii. 

Joi, la Pentagon, Gantz i-a spus secretarului american al Apărării că așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze dialogul și cooperarea SUA-Israel cu privire la Iran, „inclusiv pe subiecte de pregătire militară”.

”Iranul joacă poker cu o mână proastă și joacă la timp”, a spus el. ”Comunitatea internațională, cu conducerea SUA, are ocazia de a acționa împotriva aspirațiilor hegemonice ale Iranului, de a restabili stabilitatea și de a preveni opresiunea națiunilor din regiune,” a adăugat acesta, potrivit Jerusalem Post. 

”Iranul este cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității globale și regionale și la adresa Israelului”, i-a spus Gantz lui Austin la începutul întâlnirii lor.

„Aș dori să subliniez că poporul iranian nu este inamicul nostru”, a spus Gantz. „Sunt ținuți ostatici de un regim tiranic, care încalcă drepturile omului.” El a continuat spunând că Iranul „nu este doar o amenințare la adresa securității noastre fizice, ci reprezintă o amenințare concretă la adresa modului nostru de viață și a valorilor noastre comune. În aspirațiile sale de a deveni un hegemon, Iranul încearcă să distrugă toate urmele de libertate, demnitate umană și pace în Orientul Mijlociu și nu numai”.

”Sunt încrezător în angajamentul administrației, al SUA ca putere globală lider de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară,” a conchis ministrul israelian al Apărării.

Ce se întâmplă cu acordul cu privire la programul nuclear al Iranului

Conform acordului din 2015 cu marile puteri, Iranul și-a limitat programul nuclear – despre care Occidentul se temea că va fi folosit pentru a dezvolta arme (ceea ce Teheranul neagă) – în schimbul scutirii de sancțiunile impuse de SUA, de statele Uniunii Europene și ONU.

Trump a retras Statele Unite din acord în 2018 și a reimpus sancțiuni dure, iar Iranul a început să încalce restricțiile nucleare, un an mai târziu.

Discuțiile au fost reluate recent, dar Iranul nu vrea să facă niciun compromis și continuă cu ideea de a-și dezvolta programul nuclear. SUA amenință cu noi sancțiuni.

Indicând că Washingtonul ar putea să-și piardă răbdarea, administrația lui Biden acționează pentru a înăspri aplicarea sancțiunilor împotriva Iranului prin trimiterea unei delegații de rang înalt în Emiratele Arabe Unite, săptămâna viitoare, a declarat Departamentul de Stat al SUA, în timp ce discuțiile au fost reluate joi la Viena.

Negocierile au avut loc cu părțile rămase la acord, care nu includ Statele Unite, a declarat principalul reprezentant al Rusiei la discuții pe Twitter. Întâlnirea s-a încheiat într-o oră.

„Ședința Comisiei mixte s-a încheiat. A fost destul de scurt și constructiv”, a scris Mihail Ulyanov pe Twitter. ”Participanții au observat o serie de puncte comune importante în pozițiile lor, inclusiv în ceea ce privește necesitatea finalizării #ViennaTalks privind restaurarea #JCPOA cu succes și rapid.”

Principalul negociator al Iranului a declarat joi că se menține pe pozițiile stabilite de Teheran, când discuțiile nucleare s-au întrerupt, săptămâna trecută, în timp ce trimișii Uniunii Europene și ai Rusiei au cerut o urgentare a luării unor decizii, pe măsură ce puterile mondiale au reluat negocierile la Viena.

×
Subiecte în articol: Israel Iran program nuclear iranian
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close