Antena 3 CNN Externe Iuşcenko cere revizuirea acordurilor cu Moscova pentru gazele naturale

Iuşcenko cere revizuirea acordurilor cu Moscova pentru gazele naturale

Iuşcenko cere revizuirea acordurilor cu Moscova pentru gazele naturale
Sursa foto: viktor iuscenko
24 Apr 2009   •   19:48

Acordul din ianuarie ce a pus capăt disputei dintre Kiev şi Moscova pe problema gazului natural ar trebui revizuit deoarece dezavantajează Ucraina, aprecia preşedintele Viktor Iuşcenko.
?Trebuie să tratăm problema relaţiei pe gaze de o manieră mai deschisă, pe baza unor principii clare. Nici Ucraina şi nici Rusia nu pot fi mândre de acordul din ianuarie 2009?, declara acesta reporterilor.
Liderul de la Kiev crede că astfel s-au generat doar probleme şi ?nu se întăreşte stabilitatea în Rusia, Ucraina sau Europa?. De asemenea, consideră că acordurile sunt asimetrice şi dezavantajoase pentru Ucraina deoarece fixează o cantitate minimă de gaz pentru Kiev, dar nu se specifică un volum minim de gaz pentru care Rusia să îl tranziteze prin Ucraina spre Europa.
De altfel, Ucraina este gazda a peste 80% din tranzitul de gaz rusesc spre Europa. Kievul a plătit 280 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, mai mult decât Germania, a remarcat preşedintele ucrainean. în timp ce tariful de tranzit de 1,7 dolari pe 1000 mc pe 100 de kilometri rămâne mai jos decât standardul european.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze Viktor Iuscenko
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close