Antena 3 Externe Japonia pregătește un transport de plutoniu în SUA. Cantitatea este suficientă pentru fabricarea a 50 de bombe nucleare

Japonia pregătește un transport de plutoniu în SUA. Cantitatea este suficientă pentru fabricarea a 50 de bombe nucleare

05 Ian 2016   •   11:07
Japonia pregătește un transport de plutoniu în SUA. Cantitatea este suficientă pentru fabricarea a 50 de bombe nucleare
Sursa foto: Foto: freeimages.com

Japonia se pregătește să trimită în martie peste 330 kilograme de plutoniu - suficient pentru a produce până la 50 de bombe nucleare - la un centru de cercetare din SUA, conform unui acord bilateral încheiat în 2014, potrivit media-japoneze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un funcționar al secției de tehnologie nucleară din Ministerul japonez al Educației și Științelor (Mext) a confirmat marți că pregătirile pentru organizarea convoiului sunt în curs, dar a indicat că 'nu poate da mai multe detalii, în special privind data plecării și traseul, din motive de securitate'. Japonia și SUA au convenit asupra acestui transfer în 2014, în cadrul politicii de neproliferare.

Plutoniul în cauză a fost inițial furnizat de SUA, Marea Britanie și Franța în urmă cu câteva decenii pentru lucrări științifice și a fost conservat la Tokai, la Institutul de cercetare în domeniul științelor nucleare, în prefectura Ibaraki, la aproximativ 150 kilometri nord-est de Tokyo.

Potrivit unor informații difuzate de agenția de presă niponă Kyodo, o navă urmează să transporte încărcătura de plutoniu spre Carolina de Sud până la sfârșitul lunii martie. Aceste transport ar coincide cu un summit privind securitatea nucleară ce urmează să aibă loc în aceeași lună la Washington. Cele două țări ar pune atunci în valoare eforturile comune pentru neproliferare nucleară, a adăugat Kyodo.

Aceasta ar fi unul dintre cele mai importante transporturi de plutoniu din sau spre Japonia de la cel de o tonă efectuat în 1993 din Franța. Acest transport de materie cu grad înalt de fisiune și toxicitate a declanșat proteste în țări situate de-a lungul traseului ce va fi parcurs.

Potrivit unor numeroși experți, Japonia avea în teorie cunoștințele necesare pentru a dezvolta arme nucleare. În baza unei politici din 1967 numite 'trei principii antinucleare' adoptată de premierul de atunci Eisaku Sato (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1974), Japonia nu are dreptul să producă, să dețină sau să permită intrarea de arme nucleare pe teritoriul său.

Japonia, singura țară care a suferit bombardamente atomice (august 1945), a recunoscut totuși în 2010 existența unor acorduri secrete cu SUA, în 1969. Unul dintre acorduri le-a permis navelor și avioanelor americane dotate cu arme nucleare să facă escală în Japonia, celălalt a permis depozitarea de arme nucleare la baze americane din Okinawa, amplasament strategic în cazul unui conflict în Asia, menționează AFP.

×
Subiecte în articol: bomba nucleara japonia SUA

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close