
Google și-a construit ilegal o "putere de monopol" prin afacerea sa de publicitate web, a decis un judecător federal din Virginia, alăturându-se Departamentului de Justiție într-un caz împotriva gigantului tehnologic. Hotărârea conform căreia Google a încălcat legea antitrust marchează a doua victorie majoră a guvernului SUA împotriva companiei în mai puțin de un an, pe fondul acuzațiilor că Google a monopolizat ilegal părți cheie ale ecosistemului online, inclusiv căutarea pe internet. scrie CNN.
Este a treia astfel de decizie de când un juriu federal a constatat, în decembrie 2023, că magazinul de aplicații deținut de Google reprezintă un alt monopol ilegal. Împreună, cele trei decizii evidențiază amploarea problemelor cu care se confruntă Google, crescând perspectiva unor sancțiuni semnificative care ar putea afecta mai multe domenii ale afacerii sale, deși apelurile aflate în curs și cele anticipate vor dura, cel mai probabil, ani de zile.
Decizia de joi a judecătoarei Leonie Brinkema, de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Est al Virginiei, vizează segmentul de 31 de miliarde de dolari din afacerea publicitară a Google, care conectează editorii de site-uri web cu agenții de publicitate. Acest "teanc" de tehnologii determină ce bannere publicitare apar pe site-uri.
Procesul intentat de Departamentul de Justiție vine după ani de critici potrivit cărora rolul extins al Google în ecosistemul digital – care permite agenților de publicitate să plaseze reclame, iar editorilor să vândă spațiu publicitar – reprezintă un conflict de interese exploatat într-un mod anti-concurenţial.
Brinkema a fost de acord cu argumentul Departamentului de Justiție, conform căruia, prin legarea propriului server de anunțuri de platformele de schimb publicitar destinate editorilor, Google a reușit "să-și stabilească și să-și protejeze puterea de monopol pe aceste două piețe", potrivit deciziei sale de 115 pagini.
Decizia ar putea forța Google să renunțe la o parte din afacerea sa de publicitate online. Totuși, judecătoarea a respins una dintre acuzațiile guvernului legate de rețelele de publicitate online ale agenților de publicitate Google.
"Am câștigat jumătate din acest caz și vom face recurs pentru cealaltă jumătate", a declarat vicepreședinta Google pentru afaceri de reglementare, Lee-Anne Mulholland, într-un comunicat emis după decizie.
"Curtea a constatat că instrumentele noastre de publicitate și achizițiile, precum DoubleClick, nu afectează concurența. Nu suntem de acord cu decizia Curții referitoare la instrumentele noastre pentru editori. Editorii au multe opțiuni și aleg Google deoarece tehnologia noastră publicitară este simplă, accesibilă și eficientă", a adăugat Mulholland.
Google a susținut că argumentația Departamentului de Justiție este "defectuoasă" și că ar "încetini inovația, ar crește costurile de publicitate și ar îngreuna dezvoltarea a mii de întreprinderi mici și editori", potrivit unei declarații a unui purtător de cuvânt al companiei după deschiderea procesului, în 2023.
Cu toate acestea, Brinkema a argumentat în decizia sa că practicile Google "i-au lipsit pe rivali de capacitatea de a concura, au afectat în mod substanțial clienții editorilor Google, procesul concurențial și, în cele din urmă, consumatorii de informație de pe webul deschis".
Decizia face parte, de asemenea, dintr-un efort mai amplu al autorităților de reglementare de a controla puterea marilor companii din tehnologie, inclusiv Apple, Meta și Amazon, pe lângă Alphabet, compania-mamă a Google. Chiar săptămâna aceasta, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a fost audiat într-un alt proces antitrust, în care Comisia Federală pentru Comerț din SUA a acuzat gigantul rețelelor sociale că a cumpărat potențiali concurenți pentru a elimina competiția.