Antena 3 CNN Externe Șeful Pentagonului, în Europa, cu o zi înainte de momentul anunțat ca posibil pentru invazia rusă

Șeful Pentagonului, în Europa, cu o zi înainte de momentul anunțat ca posibil pentru invazia rusă

Secretarul apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, se deplasează marți în Europa, unde va avea discuții la Bruxelles cu aliații din NATO şi va vizita Polonia şi Lituania, în contextul în care Washingtonul rămâne concentrat pe riscul unei invazii masive a Rusiei în Ucraina.

Șeful Pentagonului, în Europa, cu o zi înainte de momentul anunțat ca posibil pentru invazia rusă
Sursa foto: hepta / Chad Mcneeley
de Adrian Iclozan    |    15 Feb 2022   •   15:51

Vizita șefului de la Pentagon (foto) are loc în contextul în care Rusia a anunțat retragerea la bază a unora dintre forțele desfășurate în contextul exercițiilor efectuate în apropierea Ucrainei.

Este neclar câte unități sunt retrase şi la ce distanță.

De asemenea, această vizită are loc la mai puțin de 24 de ore de momentul anunțat de mai multe surse concordante ca fiind deja decis de Moscova pentru începerea invaziei în Ucraina.

Însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, luni, că a primit, din surse americane, informația că "Rusia va ataca pe 16 februarie" și și-a îndemnat concetățenii să facă din ziua atacului o "zi a unității".

De asemenea, marți, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că nu se văd semne de reducere a prezenței militare ruse la granița cu Ucraina.

În timp ce neagă constant că ar avea planuri de invazie în Ucraina, Moscova amenință că ar putea întreprinde acţiuni "tehnico-militare" neprecizate dacă nu îi sunt satisfăcute mai multe cerințe de securitate, între care un angajament din partea NATO că Alianța nu va admite niciodată Ucraina în rândurile sale și că își va retrage forțele din estul Europei.

Miniștrii Apărării din statele NATO se reunesc miercuri și joi

Miniștrii apărării ai statelor NATO vor avea miercuri şi joi o reuniune la care se așteaptă punerea în mișcare a unui plan ce ar putea înființa patru batalioane de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, au declarat mai multe surse diplomatice citate de Reuters.

O astfel de decizie ar însemna cea mai mare modificare în pozițiile militare NATO de la înființarea grupurilor de luptă "Enhanced Forward Presence" în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia.

Sprijinite de tancuri, apărare aeriană şi unități de informații şi supraveghere, aceste grupuri au fost constituite ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

Lloyd Austin vizitează Polonia și Lituania

Ucraina nu este membră NATO şi Alianța nu are obligația prin tratat de a o apăra.

De asemenea, administrația președintelui Joe Biden a subliniat că forțele americane nu vor lupta împotriva Rusiei şi i-a retras pe instructorii militari americani din Ucraina.

Cu toate acestea, Biden trimite trupe suplimentare în Europa, inclusiv în România și în Polonia, unde Lloyd Austin se va întâlni cu liderii polonezi şi va vizita în această săptămână forțele americane şi locale de la baza aeriană Powdiz.

Lloyd Austin va merge şi în Lituania, care a furnizat Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Stinger şi muniții.

Ucraina şi-a întărit dotarea militară cu arme de la aliați, inclusiv cu sisteme antitanc americane şi britanice şi drone turcești, însă oficiali ai SUA spun că Rusia păstrează în mod clar o superioritate militară covârșitoare.

"Ucrainenii au, categoric, voința de a lupta. Dar, în același timp, ceea ce rușii ar putea aduce este copleșitor", a afirmat un oficial american de rang înalt.

×
Subiecte în articol: Lloyd Austin Europa Ucraina atac
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close