Antena 3 CNN Externe Londra avertizează că ar putea sta câteva decenii în Afganistan

Londra avertizează că ar putea sta câteva decenii în Afganistan

Londra avertizează că ar putea sta câteva decenii în Afganistan
Sursa foto: armata britanica
03 Aug 2009   •   14:12

Kim Howells, fost ministru de Externe al Marii Britanii, a avertizat că publicul nu va tolera o desfăşurare de lungă durată a armatei britanice în Afganistan.
Comentariile sale vin pe fondul atacurilor unei comisii parlamentare care a acuzat miniştrii că a trimis soldaţii în misiuni care au fost subminat de o proastă planificare.

Howells, actualmente preşedinte al Comisiei parlamentare de Securitate şi Informaţii aprecia pentru BBC: ?Nu cred că cineva va suporta noţiunea şederii noastre în Afganistan pentru 30 de ani şi să vadă victimele şi decesele şi funeraliile. Nu cred că publicul mai suportă.?
Cu toate acestea unul din diplomaţii de top ai Marii Britanii avertiza că prezenţa în Afganistan a armatei s-ar putea prelungi pentru zeci de ani.
Sir Nigel Sheinwald, ambasadorul la Washington, declara: ?Vom avea un angajament pe termen foarte lung faţă de viitorul Afganistanului. Nu este doar pentru un an. Va fi pentru zeci de ani. Îi vom ajuta să ajungă într-un stadiu în care nu se mai poate întoarce al Qaeda sau talibanii. Acesta este obiectivul nostru strategic. Trebuie să evităm revenirea vidului. Despre asta este vorba în acest efort imens?

De altfel fostul şef al armatei, generalul Sir Mike Jackson, a afirmat că are ?o simpatie considerabilă ? cu opinia comisiei parlamentare despre misiunea din Afganistan.
Raportul parlamentarilor arată să desfăşurea trupelor în provincia Helmand "a fost subminată de o planificare nerealistă la nivelul de conducere, proastă coordonare între departamente şi eşecuri cruciale în a oferi armatei ordine clare".
Comisia avertizează că trupelor au fost suprasolicitate cu alte sarcini, inclusiv cu controlul traficului de droguri, când concentrarea ar trebui să fie pe ?securitate?.

Sir Mike, fost şef al statului major general când trupele au fost trimise în Helmand în 2006, declara că raportul nu pune la îndoială motivele prezenţei în Afganistan- "prevenirea terorismului şi atingerea unui anumit grad de stabilitate". Totuşi, el aprecia că raportul subliniază că ?modul în care se execută misiunea are nevoie de îmbunătăţiri."
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close