Antena 3 CNN Externe Evoluție de ultimă oră în criza migranților. Merkel și Lukașenko au discutat iar la telefon. După discuția de luni, migranții au forțat granița cu Polonia

Evoluție de ultimă oră în criza migranților. Merkel și Lukașenko au discutat iar la telefon. După discuția de luni, migranții au forțat granița cu Polonia

Cancelarul german Angela Merkel și președintele belarus Aleksandr Lukaşenko au căzut de acord cu privire la începerea unor negocieri la nivel european pentru a soluționa criza migranților, care se desfășoară de mai multe luni la frontiera dintre Uniunea Europeană şi Belarus.

Evoluție de ultimă oră în criza migranților. Merkel și Lukașenko au discutat iar la telefon. După discuția de luni, migranții au forțat granița cu Polonia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2021   •   18:52

Anunțul a fost făcut miercuri seară agenția de presă de stat din Belarus, BELTA, citată de AFP, notează Agerpres.

Conform sursei citate, liderii german și belarus au avut, miercuri, o nouă convorbire telefonică, după cea de luni, care a precedat tentativa migranților de a forța granița în teritoriul polonez.

Merkel, aflată la final de mandat, și Lukașenko au căzut de acord că ''problema, în ansamblul său, este de nivelul relațiilor dintre Belarus și UE și că responsabili desemnați de fiecare dintre părți vor întreprinde imediat negocieri'', a indicat biroul de presă al președinției belaruse.

Acum două zile, Merkel şi Lukaşenko au discutat despre asistența umanitară pentru migranții blocați la frontiera dintre Uniunea Europeană şi Belarus.

A fost o convorbire calificată drept "rară" de presa internațională și care a venit după decizia politică a Bruxellesului, de extindere a sancțiunilor față de autoritățile de la Minsk.

Marți, forțele poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților care au asaltat punctul de trecere Kuznica-Bruzgi,

Migranții dezlănțuiți au aruncat cu pietre în direcția forțelor de ordine poloneze, rănind nouă militari.

Potrivit autorităților de la Varșovia, mai mult de 20.000 de polițiști, grăniceri și militari asigură securitatea frontierei în regiunea unde sunt masați migranții.

Uniunea Europeană îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea unei operațiuni masive de aducere de migranți la frontiera dintre Belarus şi Polonia, drept represalii pentru sancțiunile instituite de Bruxelles la adresa regimului autoritar de la Minsk.

Presa internațională a relatat că autoritățile din Belarus aduc în țară migranți proveniți mai ales din Irak, dar și din Afganistan, Congo și Camerun, pe care îi presează apoi să treacă ilegal granița în Polonia.

Sursa: Agerpres

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close