Antena 3 CNN Externe Luptătorilor care s-au predat la Azovstal li se pregătește ceva, spune liderul separatist din Donețk

Luptătorilor care s-au predat la Azovstal li se pregătește ceva, spune liderul separatist din Donețk

Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk (RPD), a revenit cu informații referitoare la combatanții ucraineni care s-au predat la Azovstal, combinatul siderurgic din Mariupol pe care l-au apărat timp de luni de zile.

Luptătorilor care s-au predat la Azovstal li se pregătește ceva, spune liderul separatist din Donețk
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Mai 2022   •   15:13

Pușilin (foto) a spus, luni, că "o instanță se pregătește să-i judece" pe acești prizonieri.

El declarase anterior că "dacă inamicul depune armele, soarta sa este decisă de tribunal".

Potrivit liderului separatist, foștii apărători de la Azovstal se află în prezent pe teritoriul RPD iar "documentele sunt în curs de pregătire" pentru tribunal.

Orașul ucrainean Mariupol a intrat sub controlul complet al forțelor ruse săptămâna trecută, odată cu capitularea luptătorilor care au apărat combinatul siderurgic până în cea de-a 86-a zi de război.

Rușii și separatiștii pe care Moscova îi susține în Donbas spun că apărătorii ucraineni - și în special membrii batalionului "Azov", considerați neo-naziști - se fac vinovați de crime de război.

Nu este clar câți soldați ucraineni s-ar putea confrunta cu acuzații formulate în cadrul unui tribunal separatist, notează CNN.

Moscova a transmis că peste 2.000 de militari s-ar fi predat la Azovstal.

Agenția rusă RIA a relatat că Serghei Rudenko, adjunctul ministrului rus de externe, a spus că Moscova este deschisă posibilității de a discuta cu Kievul despre schimbul prizonierilor de la Azovstal.

Imagini cu puternic impact emoțional, postate de un soldat ucrainean de la Azovstal, înainte de a se preda rușilor

Un combatant ucrainean de la uzina Azovstal din Mariupol a postat, săptămâna trecută, pe rețelele de socializare, fotografii și un ultim mesaj din care reiese că urma să se predea rușilor.

Nu a fost clar imediat ce s-a întâmplat cu acest combatant, care se numește Dmitro Kozațki (Orest).

În timp ce se afla încă în interiorul uzinei încercuite de ruși, Kozațki a scris și distribuit pe Twitter următorul text: "Asta este. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal. Locul morții și al vieții mele."

Mesajul era însoțit de un link pentru descărcarea fotografiilor realizate în interiorul Azovstal.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ulterior, el a revenit cu un alt comentariu în care promitea să trimită din captivitate "fotografii de cea mai bună calitate".

"Le voi expedia la toate competițiile jurnalistice și fotografice. Ar fi drăguț să câștig ceva, după eliberare. Pe curând", a precizat luptătorul ucrainean.

×
Subiecte în articol: Denis Pușilin Azovstal
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close