Antena 3 CNN Externe Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani: Credeau că un glonţ ne va reduce la tăcere, dar au eşuat

Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani: Credeau că un glonţ ne va reduce la tăcere, dar au eşuat

Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani: Credeau că un glonţ ne va reduce la tăcere, dar au eşuat
12 Iul 2013   •   21:44

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză rănită de talibani, a lansat vineri la ONU un apel la "educaţie pentru toţi copiii", afirmând că nu va fi redusă la tăcere de către talibani, informează AFP.
   
Talibanii "credeau că un glonţ ar putea să ne facă să tăcem, dar ei au eşuat", a declarat adolescenta pakistaneză, care a supravieţuit în urma unui atentat din octombrie 2012. "Şi din tăcere au apărut mii de voci".
   
"Astăzi nu este ziua Malala, aceasta este ziua tuturor femeilor, băieţilor şi fetelor care şi-au ridicat glasurile pentru a-şi apăra drepturile", a afirmat adolescenta care şi-a sărbătorit cea de-a 16-a aniversare. "Eu nu sunt aici pentru a vorbi despre răzbunarea mea personală contra talibanilor (..), eu sunt aici pentru a apăra drepul la educaţie pentru toţi copiii".

Malala avea capul acoperit de o basma roz şi a fost îndelung aplaudată de către numeroşi oficiali de rang înalt, printre care şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, fostul premier britanic Gordon Brown, trimisul special pentru educaţie ONU, şi mai multe sute de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, din 85 de state.
   
Gordon Brown a spus că Malala este "cea mai curajoasă tânără din lume" şi i-a dorit acesteia un "La mulţi ani!", în timp ce Ban Ki-moon a salutat-o pe "Malala, eroina noastră, campioana noastră", felicitând-o pentru "lansarea unui mesaj de încurajare plin de demnitate". "Teroriştii au cea mai mare frică, deoarece tinerii ar putea fi educaţi", a afirmat secretarul general al ONU.
   
Ban Ki-moon a subliniat că peste 57 de milioane de copii nu au posibilitatea de a merge la şcoala primară. "Majoritatea lor sunt fete, iar jumătate dintre ei lor locuiesc în zonele rurale", a adăugat Secretarul General al ONU. Amintind despre atacurile recente asupra şcolilor din Pakistan şi din Nigeria, Ban Ki-moon a afirmat că "şcolile ar trebui să constituie nişte refugii pentru toţi copiii, băieţi şi fete".

Acesta a fost primul discurs în public al tinerei pakistaneze, după ce ea a părăsit spitalul din Birmingham (centrul Marii Britanii) în februarie, unde a fost cu succes operată la cap.
   
Malala a devenit un simbol al rezistenţei faţă de talibani, iar candidatura ei a fost propusă spre acordarea Premiului Nobel pentru Pace.
   
Tânăra a fost rănită la cap de un glonţ pe 9 octobrie 2012, în Valea Swat, într-un atac al talibanilor asupra autobuzului şcolar în care ea se afla. Talibanii doreau s-o pedepsească astfel pentru angajamentul ei de a promova drepturile tinerelor la educaţie în şcoală.
   
  

×
Subiecte în articol: Malala Yousafzai
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close