Antena 3 CNN Externe Mapamond Cine a făcut, de fapt, fotografia „Napalm Girl”? World Press Photo are dubii că autorul este cel pe care îl știm de 52 de ani

Cine a făcut, de fapt, fotografia „Napalm Girl”? World Press Photo are dubii că autorul este cel pe care îl știm de 52 de ani

Ioana Coman
3 minute de citit Publicat la 19:04 19 Mai 2025 Modificat la 19:04 19 Mai 2025
profimedia-0592417851
Celebra fotografie „Napalm Girl” a devenit un simbol global al protestului față de războiul din Vietnam. Foot: Profimedia Images

World Press Photo, organizația care a desemnat în 1973 imaginea „Teroarea războiului” drept „Fotografia anului”, a anunțat vineri că suspendă atribuirea acesteia fotografului Nick Ut, care a lucrat pentru Associated Press. Decizia vine din cauza unor noi îndoieli legate de autorul real al „Napalm Girl”, fotografia devenită simbol al ororilor din Războiul din Vietnam, relatează CNN.

Potrivit unui raport publicat de World Press Photo, dovezile tehnice și vizuale „înclină spre” teoria că imaginea a fost realizată, de fapt, de fotograful vietnamez freelancer Nguyen Thanh Nghe. Această variantă a fost readusă în atenție de documentarul The Stringer, prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Sundance în ianuarie, care susține că Nghe ar fi realizat faimoasa fotografie cu fetița de 9 ani, Kim Phuc, alergând dezbrăcată pe șosea, după un atac cu napalm asupra satului său, Trang Bang, în 1972.

Documentarul susține că Nghe ar fi vândut imaginea către AP, însă editorii ar fi creditat-o ulterior lui Nick Ut, care lucra ca fotograf în cadrul agenției în acel moment. CNN nu a putut verifica independent aceste informații, deoarece producătorii filmului nu au furnizat o copie la cerere.

Nick Ut critică decizia World Press Photo: „Deplorabil”

Nick Ut a negat constant acuzațiile și, prin avocatul său, a calificat decizia World Press Photo drept „deplorabilă și neprofesionistă”. El susține că afirmațiile lui Nghe nu sunt susținute de nicio dovadă concretă sau de martori oculari.

Associated Press a publicat la începutul lunii un raport detaliat de 96 de pagini, bazat pe interviuri, analiza negativelor, recrearea scenei în 3D și examinarea echipamentelor foto. Concluzia: nu există dovezi clare care să justifice schimbarea atribuirii. Deși nu poate fi demonstrat cu certitudine că Ut a făcut poza, agenția afirmă că susținerea lui Nghe „ar necesita prea multe presupuneri”.

World Press Photo are însă o altă opinie. Directorul executiv al organizației, Joumana El Zein Khoury, a scris că „nivelul de incertitudine este prea mare pentru a menține atribuirea actuală”, dar, în lipsa unei dovezi clare care să indice un alt autor, imaginea nu va fi reatribuită momentan. Atribuirea rămâne suspendată până la apariția unor dovezi concludente.

Ce argumente aduce World Press Photo

Raportul World Press Photo evidențiază mai multe puncte neclare, inclusiv tipul de cameră foto folosit și poziția exactă a fotografului în momentul declanșării. O analiză realizată de grupul de cercetare Index din Paris sugerează că, pentru ca Ut să fi făcut fotografia, ar fi trebuit să parcurgă 60 de metri într-un timp foarte scurt — o variantă „puțin probabilă, dar nu imposibilă”. AP contestă această estimare, afirmând că distanța reală ar fi fost de aproximativ 33 de metri.

Există și neclarități legate de echipamentul folosit. Se crede că fotografia a fost făcută cu o cameră Pentax, un model utilizat de Nghe, în timp ce Ut declara că folosea Leica și Nikon. Totuși, AP a găsit în arhivele sale negative realizate de Ut cu caracteristici specifice camerelor Pentax.

World Press Photo menționează inclusiv posibilitatea ca imaginea să fi fost realizată de un al treilea fotograf — Huynh Cong Phuc, un fotograf militar vietnamez care colabora ocazional cu agențiile de presă.

Nick Ut a salutat concluziile raportului AP, spunând că acestea confirmă ceea ce s-a știut dintotdeauna: că fotografia îi aparține. „Întreaga poveste a fost extrem de dureroasă pentru mine”, a declarat el.

Imaginea, publicată în ziarele din întreaga lume a doua zi după ce a fost făcută, a devenit un simbol global al protestului față de războiul din Vietnam. În anii următori, Ut a promovat pacea alături de Kim Phuc, care a supraviețuit arsurilor și a primit azil politic în Canada în 1992.

Kim Phuc și Nick Ut. Foto: Profimedia Images

Într-un interviu acordat CNN în 2022, la aniversarea a 50 de ani de la realizarea fotografiei, Ut povestea: „Am văzut-o pe Kim alergând și strigând în vietnameză: «Prea fierbinte! Prea fierbinte!»” El și-a lăsat aparatura pe șosea și a turnat apă pe corpul ars al fetiței, apoi a dus copiii răniți la spital.

×
x close