
În Italia este în creştere tendinţa în rândul femeilor până în 35 de ani de a-şi îngheţa ovocitele pentru şansa de a avea copii mai târziu când cariera le permite.
Numărul femeilor din Italia care au decis să-și păstreze fertilitatea optând pentru congelarea ovulelor a crescut cu aproape 50% într-un an, în perioada 2023- 2024. Această procedură ar putea fi solicitată fie din motive medicale, deci din cauza unei boli care poate pune în pericol capacitatea de reproducere, fie din motive personale, de la căutarea unui partener stabil, până la nevoia de a se dedica găsirii unui loc de muncă și a stabilității economice, astfel respectiva femeie decide să amâne momentul unei sarcini.
Francesca Bongioanni, ginecolog şi directoarea unui centru de la Torino, care se coupă de astfel de tratamente, a declarat pentru Corriere della Sera că până acum costurile unei asemenea proceduri sunt subvenţionate de stat numai în cazul femeilor care suferă de patologii oncologice.
Însă tot mai multe femei aleg să îşi îngheţe ovulele, iar printre motivele unei asemena decizii se numără căutarea unui partener stabil, nevoia de a avea propria lor muncă și stabilitate economică, dar şi libertatea de a alege. Această procedură le permite femeilor să pună deoparte o "comoară" de ovocite care pot fi apoi folosite dacă, eventual, au probleme în ceea ce priveşte concepția naturală de-a lungul anilor.
Corriere della Sera a relatat cazul unei tinere de 31 de ani din Torino, care tocmai s-a specializat in chirurgie şi îşi doreste o familie numeroasă, însă nu acum: "Cel puțin trei copii, dar nu acum, altfel cariera mea profesională, tocmai la început, ar suferi un eșec imposibil de recuperat după lunile petrecute acasă, în concediu de maternitate". Tânăra a ales astfel să plătească suma de 4.000 de euro pentru a-şi îngheţa ovocitele ca să aibă mai târziu şansa de a rămâne însărcinată.