Antena 3 CNN Externe Mapamond Noile descoperiri de la Pompei arată care era dieta romanilor şi tehnicile agricole antice

Noile descoperiri de la Pompei arată care era dieta romanilor şi tehnicile agricole antice

N.B.
2 minute de citit Publicat la 11:07 05 Aug 2025 Modificat la 11:22 05 Aug 2025
pompei 1
Cercetarea se concentrează, de asemenea şi asupra consumului de leguminoase și cereale, alimentele de bază ale populației orașului. Sursa foto: captura facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Un studiu realizat în cadrul unei colaborări între Laboratorul de Cercetare Aplicată Annamaria Ciarallo din Parcul Arheologic Pompei și Laboratorul Distabif din cadrul Universității Luigi Vanvitelli din Campania, cu contribuții științifice din partea Universității Sapienza din Roma și a Departamentului de Arheologie al Universității din York analizează cum erau crescute oile, caprele și porcii, precum și cum erau exploatate resursele acvatice și cum erau cultivate cerealele și leguminoasele la Pompei.

 

Rezultatele cercetării au fost prezentate într-un articol din prestigioasa revistă Scientific Reports şi preluat de La Repubblica. Cercetarea se concentrează pe resursele alimentare ale orașului Pompei, pornind de la o bază științifică, analiza izotopilor de carbon și azot (atomi cu același număr atomic, dar cu masă atomică diferită), cu scopul de a înţelege dieta pompeienilor antici, accesul lor la resursele vegetale și animale, precum și practicile lor agricole și de creștere a animalelor.

Pe lângă informațiile despre dietă, studiul oferă și date utile despre diversificarea tehnicilor de creștere și producție pentru speciile de animale și plante. Rezultatele, care se bazează pe cercetări științifice aprofundate privind dietele umane și animale, evidențiază un aport alimentar extrem de variabil la porci, precum și practici diferite de creștere a caprelor și oilor.

Cercetarea se concentrează, de asemenea, şi asupra consumului de leguminoase și cereale, alimentele de bază ale populației orașului. În plus, prezența unei varietăți de resurse marine în dietă este confirmată, așa cum este documentată în surse literare, care oferă dovezi ale exploatării intensive a resurselor acvatice.

Dieta pompeiană și liniile de cercetare au fost deja explorate în profunzime în cadrul expoziției "Celălalt Pompei", organizată anul trecut în sala de sport a sitului arheologic.

Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic a declarat: "Cercetările continuă chiar și după excavare. Într-adevăr, așa cum arată acest studiu, o examinare atentă a dovezilor descoperite chiar și cu mult timp în urmă, grație utilizării unor noi analize și metodologii, deschide orizonturi întregi de care nu eram conștienți anterior. Dacă o treime din orașul antic Pompeii rămâne neexcavată, cantitatea de date care poate fi obținută din analize precum acestea este necuantificabilă, deoarece depinde de progresul tehnologic și metodologic continuu. Cu siguranță vom continua să investim în studiul rămășițelor umane și al materialelor organice de la Pompeii, care încă dețin multe secrete de descoperit."

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close