Antena 3 CNN Externe Măsuri extreme de siguranţă aeriană, în UE: camere video şi microfoane, pentru supravegherea pasagerilor

Măsuri extreme de siguranţă aeriană, în UE: camere video şi microfoane, pentru supravegherea pasagerilor

Măsuri extreme de siguranţă aeriană, în UE: camere video şi microfoane, pentru supravegherea pasagerilor
Sursa foto: avion
06 Apr 2010   •   11:32

După scannerele corporale, pasagerii curselor aeriene ar putea fi puşi în faţa unei noi măsuri de siguranţă extremă. Măsura, care ar putea fi impusă în spaţiul comunitar, prevede ca toţi pasagerii curselor aeriene să fie filmaţi şi înregistraţi în avioanele din UE. Potrivit acestei prevederi, în toaletele avioanelor vor fi instalaţi senzori pentru explozibili.

Camerele video, microfoanele, detectorii de explozibili şi alţi senzori ar trebui să identifice orice "comportament suspect" sau "intenţie teroristă" şi să alerteze din timp piloţii. Astfel, noul sistem vizează ca microfoanele să fie amplasate peste tot în cabina pasagerilor, încât să poată înregistra cuvintele oricui. Simultan, pe chipul fiecărui pasager se va fixa o microcameră video, iar scaunele vor fi prevăzute cu detectori de explozibili şi alţi senzori. Datele vor fi analizate de un computer, care va oferi piloţilor un semnal de "comportament suspect ".

Potrivit aceleiaşi prevederi, în toalete vor fi amplasaţi numai senzori pentru explozibili, pentru a sesiza dacă cineva asamblează o bombă.

Mijloacele de supraveghere propuse ridică însă mari întrebări legate de respectarea intimităţii călătorilor.

Pentru implementare, sistemul va avea nevoie de o decizie politică, în urma căreia securitatea aeriană să fie considerată mai importantă decât dreptul cetăţenilor la intimitate.

Cercetarea este finanţată din fonduri comunitare, în cadrul programului "Securitatea aeronavelor în UE în viitorul mediu european".

Sistemul nu va putea fi pus deocamdată în practică, dar este deja proiectat la o universitate din Marea Britanie.

În prezent, pe câteva din marile aeroporturi ale lumii operează reţele de camere video cu circuit închis, cu scopul de a descoperi orice "comportament suspect".



Antena 3

×
Subiecte în articol: avion UE aeroport
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close