Antena 3 CNN Externe Medvedev ameninţă Ucraina cu represalii în războiului gazului

Medvedev ameninţă Ucraina cu represalii în războiului gazului

Medvedev ameninţă Ucraina cu represalii în războiului gazului
24 Dec 2008   •   22:30

Conflictul gazelor dintre Rusia şi Ucraina ajuns la un punct critic, după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aprecia că relaţiile dintre Rusia şi Ucraina au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, ?ceea ce este regretabil?, aprecia liderul de la Kremlin, în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse.
Vinovatul în acest caz a fost arătat ca fiind Kievul. Medvedev a repetate acuzaţiile referitoare la livrările de armament dinspre Ucraina spre Georgia.
O comisie a parlamentului ucrainean, condusă de un opozant al preşedintelui Iuşcenko, a arătat că acesta din urmă a aprobat livrări de armament către Georgia, în timpul şi după războiul din Caucaz cu Rusia, din aluna august. Conducerea ucraineană a negat informaţiile.
Un alt punct sensibil în relaţiile ruso-ucrainene îl constituie livrările de energie, dar şi orientarea prooccidentală şi pro-NATO a liderilor de la Kiev.
Cele două state sunt implicate momentan într-o nouă dispută a gazului, cu Moscova care cere plata a corca două miliarde de dolari în datorii acumulate înainte de finalul anului, altfel ameninţând că va opri livrările de gaze naturale. Astfel, preşedintele rus a ameninţat Ucraina cu impunerea de "sancţiuni" în cazul în care autorităţile de la Kiev nu îşi plătesc datoriile pentru gazele livrate de Rusia.
Ucraina "trebuie să plătească aceşti bani până la ultima rublă dacă vrea ca economia sa să nu se găsească, în cele din urmă, în faţa unor sancţiuni şi solicitări din partea Federaţiei Ruse", a spus Medvedev.
Ucraina şi Rusia au mai multe diferende, printre care se numără şi menţinerea în Crimeea a bazei Flotei ruse a Mării Negre. În plus, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a susţinut Georgia în timpul războiului ruso-georgian din luna august.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close