Antena 3 CNN Externe Membri ai forțelor britanice SAS au ucis zeci de prizonieri neînarmați și au plasat arme la locul crimelor pentru a justifica omorurile

Membri ai forțelor britanice SAS au ucis zeci de prizonieri neînarmați și au plasat arme la locul crimelor pentru a justifica omorurile

Membri ai SAS - forțele speciale ale armatei britanice - au ucis în mod repetat, în împrejurări suspecte, prizonieri neînarmați în timpul războiului din Afganistan.

Membri ai forțelor britanice SAS au ucis zeci de prizonieri neînarmați și au plasat arme la locul crimelor pentru a justifica omorurile
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    12 Iul 2022   •   11:14

Este concluzia unei investigații realizate de BBC, radiodifuzorul public din Regatul Unit.

Informațiile obținute indică faptul că o unitate SAS ar fi ucis ilegal 54 de oameni pe parcursul unui interval de șase luni. 

BBC relatează că fostul șef al Forțelor Speciale britanice ar fi refuzat să predea probele relevante unei echipe de anchetă care investiga aceste omoruri.

Astfel, potrivit BBC, generalul Mark Carleton-Smith (foto următoare), fostul comandant al trupelor speciale, a fost informat în legătură cu crimele comise de subordonații săi, însă nu a predat probele către Poliția Militară Regală (RMP) nici măcar după ce această structură a demarat o investigație asupra activității SAS.

Sir Mark Carleton-Smith a fost șeful Statului Major al armatei britanice timp de patru ani, între iunie 2018 și 2022. El a demisionat luna trecută și a refuzat să comenteze în legătură cu crimele comise de membrii SAS în Afganistan.

Zeci de omoruri comise de un escadron SAS în Helmand, în perioada 2010 - 2011

Jurnaliștii emisiunii BBC Panorama au analizat sute de pagini de documente privind operațiunile SAS, inclusiv rapoarte referitoare la peste o duzină de așa-numite raiduri "ucide sau capturează" desfășurate de un escadron SAS în provincia afgană Helmand în perioada anilor 2010 - 2011.

Persoane care au servit în cadrul SAS în timpul desfășurării din Helmand au relatat pentru BBC că au fost martore la momentele în care militarii escadronului au ucis oameni neînarmați în timpul unor raiduri nocturne.

Martorii intervievați de BBC au precizat că membrii SAS au plasat la locul omorurilor automate AK-47 pentru a justifica uciderea persoanelor neînarmate.

Sursa citată menționează, tot pe baza mărturiilor obținute din cadrul SAS, că escadroanele forțelor speciale britanice trimise în Afganistan concurau unele cu altele pentru cel mai mare număr de persoane ucise în timpul raidurilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ministerul britanic al Apărării: "Forțele Regatului Unit au servit în Afganistan la cele mai înalte standarde!"

E-mailuri interne probează faptul că ofițerii de la comanda Forțelor Speciale aveau cunoștință că există îngrijorări cu privire la posibile omoruri ilegale, dar nu au raportat poliției militare, deși aveau obligația legală să facă acest lucru.

Ministrul britanic al Apărării a spus că instituția nu va comentat asupra acuzațiilor specifice și că refuzul de a comenta nu trebuie înțeles drept o acceptare implicită a acurateții faptelor relatate.

Un purtător de cuvânt al ministerului britanic a declarat că "forțele Regatului Unit au servit în Afganistan cu profesionalism și curaj, la cele mai înalte standarde".

O investigație din 2019 produce rezultate în prezent

Investigația prezentată de BBC își are rădăcinile într-un demers jurnalistic din 2019, realizat de radiodifuzorul britanic împreună cu publicația Sunday Times.

Jurnaliștii s-au concentrat asupra unui raid desfășurat de SAS, care a condus la un caz în instanță.

Tribunalul a ordonat Ministerului Apărării să dezvăluie documentele care arată cum a instrumentat guvernul cazul respectiv.

În ultimul demers investigativ, BBC a analizat rapoartele operaționale în care sunt consemnate relatările SAS privind raidurile nocturne.

BBC susține că a identificat un model "izbitor" privind bărbați afgani împușcați mortal pentru că ar fi apucat automate AK-47 sau grenade plasate după perdele sau alte elemente de mobilier "după ce au fost reținuți".

Model "izbitor" care apare în rapoartele SAS

Sursa citată menționează următoarele momente:

  • În data de 20 noiembrie 2010, escadronul SAS a ucis un bărbat care fusese reținut și dus înapoi într-o clădire, "unde ar fi încercat să înfrunte militarii britanici cu o grenadă de mână".
  • În data de 15 ianuarie 2011, escadronul a ucis un bărbat reținut și dus înapoi într-o clădire, "unde s-a apropiat de o saltea, a scos o grenadă și a încercat să o arunce" către militari.
  • În data de 7 februarie, escadronul SAS a ucis un bărbat despre care a relatat că a încercat să lupte cu patrula militară, fiind înarmat cu o pușcă. Justificări similare au fost formulate în cazul împușcării mortale a unor prizonieri în datele de 9 și 13 februarie.
  • În data de 16 februarie, membrii escadronului au ucis doi prizonieri, după ce, aparent, unul dintre aceștia ar fi scos o grenadă ascunsă după o perdea iar celălalt a apucat un automat AK-47 din spatele unei mese.
  • În data de 1 aprilie, escadronul a ucis doi prizonieri trimiși înapoi într-o clădire, după ce unul ar fi pus mâna pe un automat AK-47 iar celălalt a încercat să arunce o grenadă.

Morții consemnați în timpul desfășurării de șase luni a escadronului SAS formează un număr de trei cifre, notează BBC.

SAS nu a raportat nici un membru rănit pe parcursul raidurilor analizate de BBC.

Ofițeri SAS: "Rapoartele sunt incredibile"

Un ofițer superior care a lucrat la Cartierul General al Forțelor Speciale britanice a declarat pentru BBC că rapoartele membrilor escadronului au provocat "reale îngrijorări".

"Prea mulți oameni au fost uciși în timpul raidurilor nocturne iar explicațiile nu aveau sens. Odată cineva luat prizonier, n-ar trebui ucis. Faptul că s-a întâmplat așa în mod repetat a produs îngrijorări la Cartierul General. A fost clar că era ceva în neregulă", a spus el. 

E-mailuri interne de la momentul respectiv arată că superiorii din SAS au reacționat cu neîncredere la rapoarte, calificându-le drept "incredibile" și numindu-le "cel mai recent masacru" al membrilor trupelor speciale. 

Un ofițer operativ i-a scris unui coleg că "pentru a 10-a oară în două săptămâni, membrii escadronului au trimis un deținut înapoi în clădire, de unde acesta a revenit cu un AK-47".

"Apoi s-au întors într-o altă clădire, cu un alt deținut care a scos o grenadă ascunsă după perdea și a aruncat-o spre echipa de atac SAS dar, din fericire, nu a explodat. Este a 8-a oară când se întâmplă. Nici n-ai putea inventa așa ceva!", spune unul dintre pasajele citate de BBC din corespondența între ofițerii SAS.

Tactica SAS în timpul raidurilor presupunea somarea locatarilor unei clădiri să iasă afară, percheziționarea și imobilizarea acestora și desemnarea unuia dintre cei reținuți, pentru a fi dus în clădire de echipa de asalt, ca să îi ajute pe militari la percheziție. 

Pe măsură ce îngrijorările au crescut, un ofițer de rang înalt al forțelor speciale a avertizat într-un memoriu secret că ar putea exista o "politică deliberată" de ucidere ilegală în timpul raidurilor.

Conducerea forțelor speciale a ordonat o analiză oficială tacticilor escadronului.

Dar când un ofițer a fost trimis în Afganistan pentru a intervieva personalul escadronului, el a dat crezare versiunii SAS asupra raidurilor.

Potrivit BBC, investigatorul SAS nu a vizitat niciuna dintre scenele raidurilor și nici nu a intervievat vreun martor din afara armatei.

Nu doar Forțele Speciale britanice ar fi ucis deliberat prizonieri neînarmați în Afganistan

Documentele judecătorești arată că raportul final a fost semnat de către comandantul unității SAS responsabilă de uciderile prizonierilor în timpul raidurilor.

Nu doar forțele speciale britanice s-ar fi implicat în ucideri extrajudiciare în Afganistan. 

După preocupări similare în Australia, o anchetă judiciară a găsit dovezi credibile privind faptul că membri ai forțelor speciale din această țară s-au făcut vinovați de uciderea ilegală a 39 de persoane și au plasat arme la locul crimelor pentru a putea invoca legitima apărare.

În 2014, Poliția Militară Regală a lansat Operațiunea Northmoor, o anchetă amplă asupra a peste 600 de presupuse infracțiuni comise de forțele britanice în Afganistan, inclusiv o serie de crime ale escadronului  SAS.

Concluziile operațiunii Northmoor:  "Nu există dovezi privind uciderile extrajudiciare comise de SAS"

Dar anchetatorii RMP au declarat pentru BBC că au fost obstrucționați de armata britanică în eforturile lor de a aduna dovezi.

Operațiunea Northmoor s-a încheiat în 2019 iar Ministerul britanic Apărării a susținut că nu au fost găsite dovezi privind crimele invocate.

Membrii echipei de investigații a RMP au declarat pentru BBC că nu sunt de acord cu această concluzie.

×
Subiecte în articol: sas crime Afganistan
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close