Antena 3 CNN Externe Misterul ghețarului din Antarctica care "sângerează", deslușit de geologi. Climatolog român: "Amplifică topirea lor"

Misterul ghețarului din Antarctica care "sângerează", deslușit de geologi. Climatolog român: "Amplifică topirea lor"

Există posibilitatea ca geologii americani să fi descoperit secretul unui așa-zis ghețar care sângerează, în Antarctica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2023   •   13:28

De peste un secol, oamenii de știință încearcă să înțeleagă ghețarul care "sângerează” un lichid roșu. Acesta este situat în Antarctica.

Locul bizar, numit mai târziu "Blood Falls” i-a derutat pe cercetători.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Oamenii de știință au colectat mostre de lichid roșu de la ghețatul care "sângerează” și le-au examinat la un microscop foarte specializat, găsind ceva surprinzător, care, ar putea avea implicații chiar și în căutarea de viață extraterestră pe alte planete.

Existența unor nanosfere misterioase, care nu au fost detectate până acum, este contrară teoriei predominante conform căreia lichidul roșu a fost cauzat de o abundență de minerale.

Citește și: Cum ar arăta lumea, în cazul unei catastrofei climatice | Se înmulțesc fenomenele meteo extreme

Mineralele sunt de natură cristalină, în timp ce aceste nanosfere, care sunt de 100 de ori mai mici decât globulele roșii din sânge, nu sunt.

Existența lor aduce, de asemenea, noi informații despre microorganismele și bacteriile care au trăit "potențial milioane de ani sub apele saline ale ghețarului antarctic.

"Aceste alge microscopice trăiesc în condiții foarte dure, în Antarctica. Atunci când au o lumină și o temperatură mai ridicată se trezesc la viață și încep să-și facă ciclul lor de dezvoltare.

Este foarte interesant că ele s-au adaptat condițiilor vitrege cu un înveliș de culoare portocalie sau roșie care absoarbe radiația UV mult mai puternică în acele zone și această culoare determină o absorbție mai mare a radiației solare pe ghețari, iar ghețarul se topește mai repede.

Este o problemă. Este un simptom care ne arată că avem temperaturi care determină fenomenul acesta din ce în ce mai des de întrunirea algelor microscopice.

Acest lucru amplifică topirea ghețarilor și mai repede", Roxana Bojnariu, climatolog.

×
Subiecte în articol: Antarctica ghetar
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close