Antena 3 CNN Externe “Călcâiul lui Ahile al NATO”, posibilă ţintă a mercenarilor lui Prigojin

“Călcâiul lui Ahile al NATO”, posibilă ţintă a mercenarilor lui Prigojin

De la răscoala şefului Wagner, care s-a sfârşit prin relocarea mercenarilor în Belarus, au apărut temeri în rândul statelor membre NATO că aceştia ar putea ocupa coridorul Suwalki, considerat „călcâiul lui Ahile al NATO”. Este vorba despre fâșia de pământ situată între enclava rusă Kaliningrad și Belarus, de-a lungul graniței polono-lituaniene.

“Călcâiul lui Ahile al NATO”, posibilă ţintă a mercenarilor lui Prigojin
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2023   •   13:18

Jurnalistul rus Iuri Fedorov a explicat într-un articol publicat în Novaia Gazeta că relocarea mercenarilor Wagner la baza Asipovici din centrul Belarusului a creat, fără îndoială, o nouă situație politică în interiorul și în jurul acestei țări. 

Circa 6.500 de mercenari s-ar fi instalat deja în statul condus cu o mână de fier de Lukașenko, care, la rândul său, are de ce să-și facă griji, în condițiile în care forța terestră a Belarusului numără circa 11.000 de soldați mai slab pregătiți decât mercenarii recent sosiți de pe câmpul de luptă din Ucraina. 

Wagner poate deveni o sursă de destabilizare pentru regimul Lukașenko, fie la ordinele Kremlinului, fie din inițiativa lui Evgheni Prigojin. 

În același timp, această forță adăugată celei belaruse nu trebuie subestimată în cazul unei posibile provocări împotriva NATO. 

Însă, pentru a deveni o provocare, Wagner ar avea nevoie de armele grele pe care le-a abandonat în Ucraina, menționează Iuri Fedorov. 

Chiar și dacă Lukașenko și-ar arunca în luptă cele aproximativ 500 de tancuri și 900 de vehicule blindate de care dispune, tot nu ar fi suficient. 

Cea mai scurtă distanță în linie dreaptă între Belarus și Kaliningrad se întinde pe 65 de km, dar o invazie în această zonă este nerealistă din cauza terenului accidentat. 

Prin urmare, forțele de invazie ar trebui să se deplaseze de-a lungul unor drumuri circulate. În acest caz, vor trebui să meargă aproximativ 100 de km. 

Dacă nu ar întâlni rezistența, ar putea parcurge acest traseu în două-două ore şi jumătate,  dar lipsa unei reacții nici nu se pune în discuție. Ba chiar ar fi puternică. 

Doar forțele terestre ale Poloniei numără 58.000 de soldați. În plus, dispun de aproximativ 650 de tancuri și 1.500 de vehicule pe lângă ce mai poate mobiliza Lituania. 

Chiar dacă Warner ar reuși să facă zgomot timp de câteva ore cu Operațiunea Suwalki, nimic nu garantează că și-ar putea menține pozițiile. Ei ar avea nevoie de ajutor din partea unui număr semnificativ de soldați belaruși și ruși, ceea ce pare dificil de realizat în condițiile în care forțele Moscovei sunt blocate de aproape un an şi jumătate pe teritoriul ucrainean. 

Potrivit autorului analizei, o operațiune de ocupare a Coridorului Suwalki poate rătăci oricând prin mintea unui general rus, dar este extrem de improbabil practic. 

De fapt, evocând scenariul unui atac pe Coridorul Suwalki, dar și un marș spre Reşov sau Varșovia, este foarte probabil ca Moscova să încerce să distragă atenția publicului și a liderilor europeni de la alte operațiuni militare în pregătire, estimează Iuri Fedorov. 

Ținând cont de aceste amenințări, Polonia mobilizează zeci de mii de soldați la graniță și este în alertă la orice tip de acțiune subversivă. 

Luni, doi ruși au fost arestați de polonezi pentru că difuzau materiale de propagandă pentru Wagner. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close