CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe "NATO nu e pregătit de un război cu drone". Anunţul unui comandat ucrainean

"NATO nu e pregătit de un război cu drone". Anunţul unui comandat ucrainean

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 17:31 05 Mar 2025 Modificat la 17:31 05 Mar 2025
tanc si drone
Forțele NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele fără pilot ale Ucrainei. Sursa Foto: Getty Images

Forțele NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele fără pilot ale Ucrainei. Avertizarea vine la trei ani de la debutul conflictului cu Rusia în care părțile încearcă să-și asigure fiecare un avantaj tehnologic, potrivit Agerpres.

"Kievul se străduiește să se mențină înaintea inamicului, utilizând inteligența artificială, desfășurând mai multe drone terestre și testând lasere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot rusești", a declarat colonelul Vadim Suharevski, șeful recent createlor forțe de sisteme fără pilot ale Ucrainei.

Potrivit sursei, Suharevski a vorbit despre progresele și obstacolele care au marcat evoluția războiului cu drone de la începutul invaziei în 2022, precum și modul în care au schimbat aceste echipamente doctrinele de război existente.

"Din ceea ce văd și aud, nicio armată NATO nu este pregătită să reziste cascadei dronelor. [...] E matematică elementară. Cât costă o rachetă care doboară o Shahed (N.r. - dronă rusească), şi cât costă desfășurarea unei nave, a unui avion și a unui sistem de apărare aeriană pentru a trage în ea?", a declarat Suharevski, notând că NATO ar trebui să recunoască avantajul economic al dronelor, care adesea costă mult mai puțin de construit decât armamentul necesar pentru a le doborî.

Dronele cu rază lungă de acțiune pot costa câteva mii de dolari pentru cele mai simple modele, deși se estimează că dronele de atac Shahed costă câteva zeci de mii. Rachetele de interceptare ale apărării aeriene au de obicei un preț cu șase sau șapte cifre în dolari americani și multe țări dețin doar stocuri limitate, ceea ce face utilizarea lor extrem de neeconomică.

Comentariile responsabilului ucrainean vin în contextul în care unii membri NATO din Europa își sporesc cheltuielile pentru apărare pentru a se pregăti de război, în cazul în care conflictul din Ucraina s-ar prelungi sau ar escalada. Eforutrile de apărare s-au intensificat de la noile tesiuni dintre Statele Unite şi Europa.

După invazia rusă din Ucraina din 2022, utilizarea dronelor a cunoscut o extindere majoră. Ucraina spune că a produs 2.2 milioane de drone de mici dimensiuni First Person View (FPV) și 100.000 de drone mai mari, cu rază lungă de acțiune, în 2024. Rusia a estimat anterior că urma să producă 1,4 milioane de drone FPV, în același an.

"În acest moment, chiar și comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei spune că mai mult de 60% dintre ținte sunt distruse de drone. [...] Singura întrebare este cum va evolua tactica utilizării lor și, în continuare, aspectul tehnologic", a notat Suharevski.

Atacurile rusești, în care sunt folosite adesea sute de drone, au devenit un fapt obișnuit în Ucraina. La ele sunt folosite un amestec de drone de atac Shahed proiectate în Iran și modele "de momeală" mult mai ieftine, care să consume stocurile limitate de rachete de apărare aeriană ale Ucrainei. Ucraina a folosit camioane echipate cu mitraliere și aviație militară pentru a doborî cât mai eficient dronele, iar Kievul lucrează la alte opțiuni, cum ar fi utilizarea de drone FPV interceptoare și arme cu laser.

Suharevski a estimat că există mii de vehicule terestre fără pilot care operează pe linia frontului, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai puțini soldați în zonele periculoase pentru logistică sau luptă.

Pe câmpul de luptă, amândouă părțile s-au angajat într-un război electronic extins, încercând să bruieze semnalele de legătură cu dronele și făcând inoperabile dronele tradiționale. Acest lucru a dus la înmulțirea dronelor care folosesc ghidajul automat, drona fiind direcționată către țintă cu ajutorul inteligenței artificiale, după ce pilotul selectează ținta prin camera dronei. 

×
x close