Antena 3 CNN Externe Două cercetătoare au câștigat Nobelul pentru Chimie cu o metodă de manipulare genetică

Două cercetătoare au câștigat Nobelul pentru Chimie cu o metodă de manipulare genetică

"Foarfecele molecular" sau instrumentul de editare genetică numit CRISPR/Cas9 este rezultatul cercetărilor realizate de Emmanuelle Charpentier (microbiolog, Franța, foto stânga) și Jennifer A. Doudna (biochimist, SUA, foto dreapta), pentru care cele două au fost recompensate cu premiul Nobel pentru Chimie.

Două cercetătoare au câștigat Nobelul pentru Chimie cu o metodă de manipulare genetică
de Adrian Iclozan    |    07 Oct 2020   •   17:35

Pe baza acestei metode se poate interveni extrem de precis asupra ADN-ului animal, vegetal sau al micrco-organismelor.

Metodele curente de intervenție la nivelul genomului implică inserarea unei gene normale în celulele care au o genă defectă, însă CRISPR/Cas9 poate modifica o genă existentă, în loc să adauge în secvență una nouă.

Înainte anunțului făcut miercuri, secretarul general al Academiei Suedeze de Științe, Göran K. Hansson, a dezvăluit că premiul pentru Chimie de anul acesta recompensează eforturile de a "rescrie codul vieții".

Deși acest instrument genetic foarte precis ridică îngrijorări de natură etică, lumea medicală vede cu precădere oportunitățile deschise în agricultură, în terapia cancerului și în elaborarea de tratamente care să facă posibilă vindecarea bolilor genetice. 

Premiul, mesaj puternic pentru tinerele care doresc să îmbrățișeze o carieră științifică

Este prima dată în istoria acestei distincții când premiul este câștigat de două femei. 

După anunțul de miercuri, Emmanuele Charpentier a declarat că speră ca reușita sa profesională și academică să transmită un mesaj pozitiv tinerelor care doresc să îmbrățișeze calea științei, notează CNN.

 

×
Subiecte în articol: Charpentier Doudna Nobel
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close