Antena 3 CNN Externe Oficialii europeni: Spania va plăti scump decizia de a încălca regulile UE privind deficitul bugetar

Oficialii europeni: Spania va plăti scump decizia de a încălca regulile UE privind deficitul bugetar

Oficialii europeni: Spania va plăti scump decizia de a încălca regulile UE privind deficitul bugetar
Sursa foto: foto: radio-resita.ro
05 Mar 2012   •   17:52

Derapajul fiscal al Spaniei este grav, iar autorităţile de la Madrid ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar, au avertizat luni mai mulţi oficiali europeni.

După summitul UE, premierul spaniol Mariano Rajoz a anunţat vineri că deficitul bugetar din acest an va fi de 5,8% şi nu de 4,4% cum este prevăzut în legislaţia comunitară, până în 2013.

"Derapajul este serios, grav", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Rajoy a declarat de asemenea că nu a informat preşedinţii şi alţi şefi de guvernare despre decizia lui, deoarece este o decizie suverană luată de spanioli.

Tratatul de întărire a disciplinei bugetare în zona euro a fost semnat alături de alţi 24 de omologi străini.

Bruxelles-ul nu a primit bine aceste declaraţii, iar Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi Olli Rehn sunt hotărâţi să nu negocieze nimic şi să înceapă procedurile de sancţiuni pentru deficit excesiv.

Potrivit guvernului spaniol, Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,51%.

Odată ce Comisia Europeană va avea claritate în privinţa cifrelor, va analiza şi la nevoie va face recomandări Consiliului European, potrivit articolului 125 din tratatul european, care prevede aplicarea de sancţiuni ţărilor în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Sancţiunile ar putea ajunge la 0,2%-0,5% din PIB-ul Spaniei, respectiv minim 2 miliarde de euro, o sumă considerabilă pentru această ţară.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close