Antena 3 CNN Externe ONU: Numărul victimelor civile a crescut în 2013 Afganistan

ONU: Numărul victimelor civile a crescut în 2013 Afganistan

ONU: Numărul victimelor civile a crescut în 2013 Afganistan
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    09 Feb 2014   •   22:55

Numărul victimelor civile în Afganistan a crescut cu 14 puncte procentuale în 2013, a anunţat ONU, evocând o "schimbare de dinamică" îngrijorătoare în acest conflict în apropierea momentului în care forţa NATO se va retrage din această ţară până la sfârşitul anului, informează AFP, potrivit Mediafax.

Anul trecut, conflictul afgan, dintre insurgenţii talibani, înlăturaţi de la putere în 2001, pe de o parte, şi forţele guvernamentale afgane şi coaliţia internaţională, pe de altă parte, a provocat 2.959 de morţi (cu şapte puncte procentuale mai mult comparativ cu 2012) şi 5.656 de răniţi(cu 17 puncte mai mult) în rândul civililor, potrivit raportului anual al misiunii ONU în Afganistan (Unama).

"Creşterea numărului civililor ucişi sau răniţi în 2013 vine după un declin înregistrat în 2012", regretă Unama, subliniind că numărul morţilor în 2013 se apropie de recordul din 2011 (3.133 de morţi).

Această creştere decurge în special dintr-o "schimbare de dinamică" în conflict, generată de dezangajarea progresivă a Forţei Internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF), care în 2013 a încheiat transferul de responsabilitate faţă de securitatea ţării către forţele afgane (350.000 de persoane) fragile şi subechipate.

"Închiderea bazelor militare internaţionale şi reducerea operaţiunilor aeriene şi terestre ale ISAF (...) au oferit forţelor antiguvernamentale avantajul mobilităţii şi capacitatea, în unele zone, de a ataca forţele afgane, mai implicate şi mai expuse decât în anii precedenţi", subliniază Unama.

Creşterea numărului victimelor civile în 2013 a ridicat semne de întrebare asupra capacităţii forţelor afgane de a garanta securitatea ţării. NATO îşi va încheia, la sfârşitul anului, misiunea de luptă în Afganistan şi va retrage din ţară cei 50.000 de militari care încă mai sunt prezenţi acolo.

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close